Betrouwbare online apotheek herkennen: Hoe doe je dat?

Spread the love

Betrouwbare online apotheek herkennen is belangrijker dan je denkt. Online worden namelijk steeds meer namaak geneesmiddelen verkocht. Die brengen vaak onze gezondheid in gevaar. We kopen steeds meer online. Dat was al zo voor de coronacrisis en dat is nu zeker niet minder, integendeel. Ook de geneesmiddelensector ontsnapt daar niet aan. Het groeiend aantal online apotheken zijn daar het bewijs van. Steeds meer medicijnen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn worden gekocht via zo een online apotheek. Koop je ook meer geneesmiddelen online? Zoek dan naar een website die over een officiële erkenning beschikt zoals bijvoorbeeld deze online apotheek

Hoe een betrouwbare online apotheek herkennen?

Een online apotheek is meestal een virtueel verlengstuk van de fysieke apotheek. Gelukkig mag niet iedereen zomaar een online apotheek beheren. Een veilige en betrouwbare online apotheek is geregistreerd bij de Inspectie Gezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze overheidsdienst controleert of alle voorschriften worden nageleefd . Dat doen ze met onaangekondigde controles op websites. Een officieel erkende en betrouwbare online apotheek herken je aan het Europese logo. Koop je medicijnen online dan is het belangrijk dat je dit doet op een legale online apotheek. In het andere geval is vergroot de kans op namaakmedicijnen. Voor je online medicijnen koopt controleer je dus best of de website het Europees logo draagt.

Bestel nooit online recept geneesmiddelen zonder recept

In Nederland mag alleen je behandelende arts een recept voorschrijven. Daarmee haal je het geneesmiddel bij een apotheek. Met een herhaalrecept kun je daarna bij een internetapotheek terecht. Koop zeker niet bij online apotheken die deze receptgeneesmiddelen verkopen zónder recept. Betrouwbare aanbieders verkopen deze geneesmiddelen wanneer je een voorschrift van je arts of van je vertrouwde huisdokter kunt voorleggen. Online medicijnen gebruiken zonder controle door een arts en apotheek kan gevaarlijk zijn. Je weet dan niet welke stoffen er in zitten en of ze volgens de officiële richtlijnen bewaard werden.

Bij een veilige online apotheek betaal je met creditcard of via een beveiligd betaalplatform

Betaal bij een online apotheek zoveel mogelijk met een creditcard. Die beschikken namelijk over een extra beveiligingssysteem. De meeste online apotheken werken met extra beveiligde betaalplatformen zoals Ogone, Paypal of Sofort Banking. Veilige en betrouwbare online apotheken slaan je gegevens niet op. Maakt de gekozen internetapotheek geen gebruik van zo een veilige dienstverleningen? Kies dan een andere apotheek of betaal met een bankoverschrijving. Voor je veiligheid vermijd je best ook bestellingen via een openbaar draadloos netwerk zoals op de luchthaven, in het station, de winkel of het restaurant. Die zijn namelijk niet beveiligd.

Een goede online apotheek is niet commercieel

Zo wordt overconsumptie van medicatie voorkomen via advertenties, kortingen en- of geschenkjes. Zo zijn er zelfs online apotheken die bij een bestelling andere geneesmiddelen aanprijzen. Een betrouwbare online apotheker informeert. Hij is geen verkoper.

Een betrouwbare online apotheek informeert naar je gezondheid

Bij een goede online apotheek informeren ze voor je aankoop naar je gezondheidstoestand. Ze vragen daarbij zeker naar je leeftijd. Ze willen zeker ook weten welke medicatie je eventueel neemt en aan  welke aandoening(en) je lijdt. Ben je een vrouw? Dan vragen ze zeker of je zwanger bent. Alleen zo kan vermeden worden dat je geneesmiddelen inneemt die je eigenlijk mag nemen. Alle onmisbare informatie krijg je zowel bij je bestelling op de website als bij de levering thuis. Je wordt zeker geïnformeerd waar het  geleverde geneesmiddel voor dient, wanneer je het moet innemen en hoe en hoelang je het moet gebruiken en over de mogelijke bijwerkingen. Een goede online apotheek communiceert duidelijk over de prijs en verzendingskost. Vergelijk zeker de prijzen tussen verschillende online apotheken. Zeker wat de kosten van verzenden betreft. Wettelijk moeten je bestelde geneesmiddelen binnen maximaal twee werkdagen geleverd worden.

De belangrijkste voordelen van een online apotheek

In vergelijking met een fysieke apotheek zorgen online apotheken voor heel wat voordelen. Een online apotheek is:

  • Gebruiksvriendelijk: bestellen doe je makkelijk van thuis uit. Dat kun je letterlijk dag en nacht. Een online apotheek is namelijk 24 uur per dag en zeven dagen op zeven ‘geopend’
  • Minder tijdrovend door het vermijden van verplaatsingen, files en wachtrijen
  • Zeker geschikt voor minder mobiele personen
  • Makkelijk om prijzen en diensten te vergelijken
  • Grote keuze 
  • Discreet bij de aankoop van persoonlijk gevoelige producten zoals anticonceptie of incontinentiemiddelen. Een goede online apotheek beschikt over een klantendienst die je met raad en daad bijstaat

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.