Beter slapen zonder medicijnen maar met natuurlijke middelen is belangrijk voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. En dat heel wat Nederlanders nood hebben aan een betere en gezondere slaap bewijst het groot aantal landgenoten dat kampt met slaapproblemen en slecht slapen. Meer dan 25 procent van alle Nederlanders ouder dan 25 kampen heeft last van ernstige slaapproblemen. En diegenen die slecht slapen worden almaar jonger.
Welke natuurlijke middelen maken beter slapen mogelijk?
De meerderheid van hen grijpt massaal naar medicijnen om beter te slapen. Dat is lang niet altijd de beste oplossing. Gelukkig kun je zelf veel doen aan je slaapproblemen. En zeker niet met zware slaapmiddelen waar je relatief snel verslaafd aan wordt, maar met natuurlijke middelen. Onderstaande tips om beter te slapen zullen je zeker helpen. Heb je regelmatig last van slecht slapen, slaap je niet genoeg en word je ’s morgens vermoeit wakker? Dan ben je zeker op zoek naar tips om beter te slapen. Tijdig ingrijpen is nodig om de problemen niet te verergeren. Hoe beter slapen? Volg deze tips om beter te slapen en je zult snel beterschap ondervinden.
Beter slapen: Wanneer slaap je te weinig?
Slecht slapen is voor iedereen verschillend en hangt van meerdere factoren af. Dat zijn vooral je leeftijd, geslacht, de duur en de intensiteit van je inspanningen. Terwijl de ene genoeg heeft aan enkele uren slaap, kan de andere nooit genoeg slapen. Therapeuten beschouwen acht uur slaap als een uitstekend gemiddelde.
Beter slapen: De oorzaken van slecht slapen
De oorzaken van slecht slapen zijn uiteenlopend. Ze kunnen zowel van lichamelijke als van geestelijke aard zijn. De meest voorkomende oorzaken van slecht slapen zijn:
- Stress
- Slechte eet- en leefgewoonten: met teveel suiker, zout, koffie en frisdrank(cafeïne), theïne (in thee) en te weinig beweging overdag
- Te laat eten of zonder eten naar bed
- Te laat sporten of achter je PC of andere beeldschermen zitten
- Trauma’s: zoals bij een ongeluk, een inbraak, een overlijden of een andere verlies
- Leeftijd: hoe ouder je wordt hoe slechter en hoe minder je slaapt
- Te veel roken of alcohol drinken
Lees ook: Meer voeding met melatonine doet je beter slapen en sneller afvallen
Slaapproblemen herkennen?
Om tijdig in te grijpen is het belangrijk om slaapproblemen te herkennen. De belangrijkste symptomen zijn:
- Gebrek aan energie
- Vermoeidheid
- Verhoogde prikkelbaarheid en plotse stemmingswisselingen
- hoofdpijn
- Concentratieproblemen
Chronisch slaaptekort zorgt voor:
- Problemen met je geheugen en je concentratie
- Tekort aan energie
- Slecht humeur en plotse stemmingswisselingen
- Reactiestoornissen
- Hoofdpijn
- Verzwakt immuunsysteem en lagere weerstand
- Groter risico op veel voorkomende aandoeningen zoals verkoudheden, griep (influenza) corona, infecties (bronchitis en infecties van onze urinewegen)
- Hoge bloeddruk
- Depressie
- Huidveroudering
- Hart- en vaatproblemen
- Diabetes type 2
Beter slapen zonder medicijnen: Met CBD- olie
Hoe beter slapen? CBD- olie om beter te slapen is veilig, betrouwbaar en werkt rustgevend. In het endocannabinoïde systeem in onze hersenen produceren we een soort lichaamseigen marihuana: endocannabinoïde 2- AG (arachidonoylglycerol). Deze stof wordt aangemaakt door eiwitten. Het heeft een vergelijkbare werking als THC, de actieve component in marihuana. Naast marihuana produceren onze hersenen een tweede soort lichaamseigen marihuana, namelijk anandamide. Deze bestanddelen regelen belangrijke lichaamsfunctie zoals eetlust, pijn, ons geheugen en onze angsten. Een tekort deze stoffen is vaak oorzaak van concentratiestoornissen, slapeloosheid en rusteloosheid.
Werking CBD
CBD- olie is gemaakt van de hennepplant en bevat allerlei rustgevende bestanddelen zoals cannabinoïden, die we ook zelf aanmaken. Daardoor nemen we de cannabinoïden uit hennep snel en makkelijk op. Dat doet je makkelijker in slaap vallen en langer doorslapen met een betere slaapkwaliteit. CBD- olie heeft een positieve invloed op je complete slaapcyclus. Het verhoogt je diepe derde slaapfase en vermindert de duur van je REM-slaap. Volgens kenners is deze derde slaapfase de belangrijkste. Een kortere REM-slaap vermindert ook de symptomen van depressie. Resultaten van meerdere grootschalige onderzoeken leerden ons dat diegenen die deze CBD- olie gebruiken meer ontspannen zijn, makkelijker inslapen, beter slapen en over meer energie beschikken.
Wellicht ook interessant: Slaap: verstoorde nachtrust even schadelijk dan slapeloze nachten
Beter slapen zonder medicijnen: Met Melatonine
Melatonine regelt je cyclus van slapen en waken. Het herstelt en verbetert je slaap. Deze natuurlijke stof is ook efficiënt bij jetlag of bij diegenen die werken in wisselende ploegen. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat je slaapritme reguleert. Het geeft je hersenen een signaal wanneer het tijd is om te slapen. Je krijgt hetzelfde signaal vanaf het ogenblik dat de zon ondergaat. Om sneller in te slapen neem je best een voedingssupplement op basis van melatonine.
Beter slapen zonder medicijnen: Met Magnesium
Er werd al heel wat onderzoek gedaan naar de invloed van dit mineraal op onze slaap. Daaruit blijkt dat personen die moeilijk inslapen een tekort aan magnesium vertonen. Magnesium haal je uit wat je dagelijks eet. Goede bronnen van magnesium zijn vooral:
- Alle verse groenten en vooral groene bladgroenten zoals: spinazie, andijvie, spruiten, alle soorten sla, broccoli, spruiten, alle groene koolsoorten, Chinese kool, paksoi, tuin- en waterkers
- Peulvruchten: erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Bananen
- Volle granen: haver, zemelen, boekweit en tarwekiemen
- Volle graanproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en bruine rijst
- Onbewerkte noten: vooral amandelen
- Zaden en pitten: pompoenzaad
- Ruwe cacao
Je kunt dit extra ondersteunen met het slikken van een natuurlijk voedingssupplement met magnesium.
Beter slapen zonder medicijnen: Met Lavendel
Lavendelolie werkt rustgevend en helpt je makkelijker in slaap. Een warm bad met lavendelolie nemen voor je gaat slapen kan wonderen doen.
Beter slapen zonder medicijnen: Met Valeriaanwortel
Hoe beter slapen? Velen voelen zich goed met het gebruik van valeriaan. Het is een van de vele doeltreffende tips om beter te slapen. Het werd al in de oudheid gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Valeriaan heeft echter tijd nodig voor het doeltreffend is. Het kan enkele weken duren voor het effect merkbaar is. Valeriaan helpt ook bij stress. Het is beschikbaar in pillen maar je kunt er ook thee mee zetten. Drink deze zelf gemaakte valeriaanthee een uurtje voor je gaat slapen.
Beter slapen zonder medicijnen: Met L-theanine
Dit aminozuur is onder meer aanwezig in groene thee. Het regelt je hartslag en vermindert stress, wat je makkelijker doet inslapen. Deze stof stimuleert tegelijk de aanmaak van zogenaamde ‘feel good’ hormonen die vooral ontspannend werken.
Beter slapen met serotonine
Hoe beter slapen? Breng je hormonen in evenwicht. Dat is een van de vele goede tips om beter te slapen. Terwijl dit hormoon overdag voor extra energie zorgt, maakt het je ’s avonds slaperig. Neem daarom een half uurtje voor het slapengaan een supplement met een hoge dosis serotonine. Je neemt dit natuurlijk voedingssupplement niet in combinatie met bijvoorbeeld antidepressiva. Het gebruik wordt ook afgeraden aan zwangere vrouwen en aan vrouwen die borstvoeding geven.
Extra tips om beter te slapen
- Drink een warm glas melk en neem een hete douche voor je gaat slapen
- Beweeg meer overdag, maar zeker niet voor je gaat slapen
- Plaats zo weinig mogelijk elektrische toestellen in je slaapkamer
- Verduister je slaapkamer en zorg voor een aangename temperatuur. De ideale slaapkamertemperatuur bedraagt 18 graden
- Gebruik een goede matras en een hoofdkussen met een goede ondersteuning
- Hou geluiden buiten
- Gebruik natuurlijk bedlinnen dat voldoende ademt
- Meditatie zoals yoga zorgt voor de nodige ontspanning
- Eet niet te laat maar ga ook niet met honger naar bed