Basilicum gezond
Spread the love

Basilicum is gezond, zoals elk kruid. Wist je dat deze natuurlijke pijnstiller een gezond en even doeltreffend alternatief is voor het populaire Ibuprofen?

Dit kruid is vooral bekend als populaire smaakmaker in de keuken. Wetenschappers en diëtisten waarderen basilicum nu ook meer en meer voor zijn vele heilzame eigenschappen.

Wat kan basilicum allemaal voor je gezondheid betekenen?

Basilicum komt oorspronkelijk uit India. Daar is het zelfs een heilig kruid. Het wordt er al eeuwenlang gebruikt om veel voorkomende aandoeningen te behandelen.

Hier wordt het vooral in de keuken gebruikt, als smaakmaker in diverse Italiaanse gerechten, vooral in combinatie met tomaten.

Het aroma van basilicum lijkt erg op dat van kruidnagel. Het heeft een sterke kruidige en zoete smaak. Basilicum maakt samen met rozemarijn, tijm, marjolein, lavendel, citroenmelisse, en met verschillende soorten munt deel uit van de zogenaamde lipbloemigen. Je herkent basilicum de aan zijn lichtgroene, ovale bladeren.

Basilicum zelf kweken

Basilicum houdt van zon en warmte en wordt vooral geteeld in landen rond de Middellandse Zee. Maar we vinden dit kruid de laatste jaren steeds vaker in onze moestuinen.

Het is echter niet winterhard en moet in de winter tegen vorst worden beschermd. Daarom kweek je basilicum het beste onder glas.

Basilicum gezond: de voedingswaarde van basilicum

Verse basilicum heeft een relatief hoge voedingswaarde. Basilicum is vooral rijk aan:

  • Vitaminen: vooral vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11 of foliumzuur, vitamine C, E en K
  • Mineralen: in basilicum vinden we vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, zink en selenium als mineralen.
  • Gezonde vetzuren: voornamelijk omega-3 en omega-6.
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Sterke antioxidanten

Je kunt dit extra ondersteunen door dagelijks een evenwichtig samengestelde multivitamine te slikken. Zo krijg je al deze gezonde voedingsstoffen in een keer en in de juiste hoeveelheden binnen.

Basilicum gezond: Helpt tegen stress

Dit populaire kruid maakt je stressbestendiger. Kort na het innemen van basilicum voel je je kalm en rustig.

Basilicum vermindert ook de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Tegelijkertijd stimuleert het de aanmaak van het endorfines. Die worden niet voor niets gelukshormonen genoemd.

Houdt diabetes beter onder controle

Basilicum is een natuurlijk diureticum of vochtafdrijver dat ook misselijkheid helpt voorkomen. Bovendien brengt het ons cholesterolgehalte in evenwicht.

Dat doet het door de gezonde HDL-cholesterol te verhogen en de ongezonde LDL- variant te verlagen.

Zo regelt basilicum ook het vetgehalte (lipiden) in ons bloed en zorgt het voor een betere diabetescontrole.

Natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer

Basilicum is ook een natuurlijke pijnstiller met sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Daardoor is het zelfs even effectief als ibuprofen, een populair medicijn met heel wat veel bijwerkingen. Verrassend genoeg hebben basilicum en ibuprofen dezelfde werkzame bestanddelen.

Basilicumthee helpt hoofdpijn verlichten. Dankzij oliën als eugenol, citronella en linalool heeft dit kruid sterke ontstekingsremmende eigenschappen en versterkt het ook ons ​​immuunsysteem.

Het helpt ook de vervelende symptomen van reuma, artrose en artritis, van astma en van gastro-intestinale klachten te verminderen.

Basilicumthee helpt ook bij verkoudheden, griep en bronchitis

Basilicumthee versterkt ook ons ​​immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Dit vermindert ons risico op verkoudheid, griep (influenza), corona, luchtweginfecties en bronchitis.

Basilicum is rijk aan reinigende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen die de luchtwegen schoon houden en onze slijmen oplossen.

Basilicum gezond: het verbetert onze spijsvertering

Een goede spijsvertering en een gezonde darmflora zijn de basis van een goede gezondheid. Beide zijn ook essentieel voor een betere gewichtsbeheersing.

Basilicum zorgt ook voor een evenwichtige pH-balans. Dit is nodig voor een vlotte spijsvertering. Het helpt ook een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn na elke maaltijd te voorkomen.

Andere voordelen van basilicum en basilicumthee:

  • Verbetert je nierfunctie
  • Dankzij zijn sterk ontstekingsremmende werking helpt het tegen eczeem
  • Vertraagt de natuurlijke veroudering van onze huid en beschermt tegen ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes.
  • Beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten

Basilicum en basilicumthee inpassen in je gezond eetpatroon

Verwacht van basilicum zeker geen wonderen. Maar opgenomen in je gezond en natuurlijk voedingspatroon kan het wel het verschil maken.

Basilicum verbetert niet alleen je gezondheid. Het houdt ook je gewicht beter onder controle.

Voeg een scheutje basilicum toe aan je zelfgemaakte salades, pesto, aan al je pastagerechten, zelfgemaakte pizza’s, tomaten en aan mozzarella. Zo ben je al een flink eind op de goede weg.

Recepten met basilicum: Basilicum thee

  • Ingrediënten: acht blaadjes basilicum, één stengel geplette citroengras, twee takjes munt en 300 milliliter water

Bereiding

  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg basilicum, munt en citroengras toe.
  • Laat gedurende zeven minuten trekken.

Recepten met basilicum: Farfalle met rode basilicum pesto

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram farfalle, 80 gram rode basilicum, 40 gram geraspte Parmezaanse kaas, 40 gram pecorino kaas, 20 gram pijnboompitten, een teentje knoflook, olijfolie, verse peper en zeezout

Bereiding

  • Schil van de knoflook en snij deze in enkele stukken
  • Rasp de Parmezaanse kaas en de Pecorino kaas (of koop bede kazen geraspt)
  • Snijd de pijnboompitten voorzichtig met een scherp mes
  • Plet de blaadjes rode basilicum, de knoflook tot een gladde massa 
  • De pijnboompitten en de twee soorten kaas toevoegen
  • Doe er een scheutje olijfolie toe aan de pesto en zorg voor de gewenste textuur
  • Breng de pesto op de gewenste smaak met de verse peper en het zeezout 
  • Kook het water, strooi een eetlepel zout in het kokende water en voeg er daarna de farfalle aan toe
  • Kook de pasta ‘al dente’, dus beetgaar
  • Geet de pasta en doe deze daarna terug in de kookpot.
  • Schep gelijk de rode basilicum pesto bij de pasta en roer grondig door elkaar. Zo voorkom je dat de pasta gaat plakken.
  • Serveer de Farfalle met rode basilicum pesto in een diep pastabord. Strooi er nog wat pijnboompitten overheen, bestrooi met Parmezaanse kaas en garneer met enkele blaadjes verse basilicum

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

6 gedachte over “Basilicum gezond en wat dit voor je kan betekenen + Recepten”
  1. Ik doe heel vaak basilicum door mijn eten. Zowel door sla als pasta’s die ik zelf maak. Maar toch laat ik vaak veel scheten die enorm stinken. Misschien is de combinatie met knoflook niet goed. Die die ik ook vaak door de sla en pasta’s omdat dat ook gezond is.

  2. Gaaf artikel. Het lijkt me leuk om dit allemaal uit te zoeken. Veel dingen wist ik echt niet dus jij hebt mijn kennis vergroot. ik kom graag nog een keer terug om meer berichten te lezen. Bedankt

    1. Dag Aritha,

      Bedankt voor je aangenaam bericht. Dat zet ons aan om in de ingeslagen weg hard verder te werken.

      Tot binnenkort?

      Gezond groeten,

      Francois,
      Leefnugezonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole