Basilicum gezond

Basilicum gezond en wat dit voor je kan betekenen + Recepten

Spread the love

Basilicum is gezond, zoals elk kruid. Wist je dat deze natuurlijke pijnstiller een gezond en even doeltreffend alternatief voor het populaire Ibuprofen? Dit kruid is vooral bekend als populaire smaakmaker in de keuken. Wetenschappers en diëtisten waarderen basilicum nu ook meer en meer voor zijn vele heilzame eigenschappen.

Wat kan dit kruid allemaal voor onze gezondheid betekenen?

Basilicum komt oorspronkelijk uit India. Daar werd het zelfs als een heilig kruid beschouwd. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om veel voorkomende aandoeningen te behandelen. Hier wordt het vooral in de keuken gebruikt, als smaakmaker in diverse Italiaanse gerechten, vooral in combinatie met tomaten. Het aroma van basilicum lijkt erg op dat van kruidnagel. Het heeft een sterke kruidige en zoete smaak. Basilicum hoort samen met wordt gecombineerd met rozemarijn, tijm, marjolein, lavendel, citroenmelisse, verschillende soorten munt thuis bij de zogenaamde lipbloem te vormen. Je herkent de plant aan zijn lichtgroene ovale bladeren.

Basilicum zelf kweken

Basilicum houdt van zon en warmte en wordt vooral geteeld in landen rond de Middellandse Zee. We vinden dit kruid de laatste jaren steeds vaker in onze moestuinen. Deze plant is echter niet winterhard en moet in de winter tegen vorst worden beschermd. Daarom kun je basilicum het beste onder glas kweken.

Basilicum gezond: de voedingswaarde van basilicum

Verse basilicum heeft een relatief hoge voedingswaarde. Basilicum is vooral rijk aan:

  • Vitaminen: vooral vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11 of foliumzuur, vitamine C, E en K
  • Mineralen: in basilicum vinden we vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, zink en selenium als mineralen
  • Gezonde vetzuren: voornamelijk omega-3 en omega-6
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Sterke antioxidanten

Basilicum en basilicumthee inpassen in je gezond eetpatroon

Verwacht van basilicum zeker geen wonderen. Maar opgenomen in je gezond en natuurlijk voedingspatroon kan het wel het verschil maken. Het verbeteren van je gezondheid en het beheersen van je gewicht met de juiste is een werk van geduld. Voeg een scheutje basilicum toe aan zelfgemaakte salades, pesto, alle pastagerechten, zelfgemaakte pizza’s en tomaten, en mozzarella. Zo ben je al een flink eind op de goede weg. Een portie verse basilicumblaadjes van 100 gram levert tot 480 mg kalium, 160 mg calcium, 3,2 mg ijzer of 8% van onze dagelijkse voedingsbehoeften.

Basilicum gezond: tegen stress

Dit populaire kruid heeft een positieve invloed op stress. Het maakt je stressbestendiger. Na enkele minuten zorgen de actieve ingrediënten in basilicum ervoor dat je lichaam en geest ontspannen. Basilicum vermindert de aanmaak van cortisol (het stresshormoon). Tegelijkertijd stimuleert het de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Zo verbetert basilicum ook onze prestaties.

Houdt diabetes beter onder controle

Basilicum is een natuurlijk diureticum of vochtafdrijver dat ook misselijkheid helpt voorkomen. Bovendien brengt het ons cholesterolgehalte in evenwicht door het gezonde HDL-cholesterol te verhogen en ongezonde LDL- varianten te verminderen. Zo reguleert het ook het vetgehalte (lipiden) in ons bloed en zorgt het voor een betere diabetescontrole.

Natuurlijke gezond: pijnstiller en ontstekingsremmer

Basilicum is meer dan alleen een natuurlijke pijnstiller. Het heeft ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Daardoor is het zelfs even effectief als ibuprofen, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven maar bij relatief langdurig gebruik veel bijwerkingen kan veroorzaken. Verrassend genoeg hebben basilicum en ibuprofen dezelfde ingrediënten. Basilicumthee helpt hoofdpijn te verlichten. Dankzij oliën als eugenol, citronellol en linalool heeft dit kruid sterke ontstekingsremmende eigenschappen en versterkt het ook ons ​​immuunsysteem. Het kan ook helpen bij het verlichten van vervelende symptomen van reuma, artrose en artritis, evenals helpen bij astma en gastro-intestinale klachten.

Basilicumthee helpt ook bij verkoudheden, griep en bronchitis

Basilicumthee versterkt ook ons ​​immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Dit vermindert ons risico op verkoudheid, griep (influenza), corona, luchtweginfecties en bronchitis. Basilicum is rijk aan reinigende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen die de luchtwegen schoon houden en onze slijmen oplossen.

Basilicum gezond: het verbetert onze spijsvertering

Een goede spijsvertering en een gezonde darmflora zijn de basis van een goede gezondheid. Beide zijn ook essentieel voor een betere gewichtsbeheersing. Basilicum zorgt ook voor een evenwichtige pH-balans. Dit is nodig voor een vlotte spijsvertering. Het helpt ook een opgeblazen gevoel, winderigheid en maagpijn na elke maaltijd te voorkomen.

Andere voordelen van basilicum en basilicumthee

  • Verbetert je nierfunctie
  • Dankzij zijn sterk ontstekingsremmende werking helpt het tegen eczeem
  • Vertraagt de natuurlijke veroudering van onze huid en beschermt tegen ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes
  • Beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten

Recepten met basilicum: Basilicum thee

  • Ingrediënten: acht blaadjes basilicum, één stengel geplette citroengras, twee takjes munt en 300 milliliter water

Bereiding

  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg basilicum, munt en citroengras toe.
  • Laat gedurende zeven minuten trekken.

Recepten met basilicum: Farfalle met rode basilicum pesto

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram farfalle, 80 gram rode basilicum, 40 gram geraspte Parmezaanse kaas, 40 gram pecorino kaas, 20 gram pijnboompitten, een teentje knoflook, olijfolie, verse peper en zeezout

Bereiding

  • Schil van de knoflook en snij deze in enkele stukken
  • Rasp de Parmezaanse kaas en de Pecorino kaas (of koop bede kazen geraspt)
  • Snijd de pijnboompitten voorzichtig met een scherp mes
  • Plet de blaadjes rode basilicum, de knoflook tot een gladde massa 
  • De pijnboompitten en de twee soorten kaas toevoegen
  • Doe er een scheutje olijfolie toe aan de pesto en zorg voor de gewenste textuur
  • Breng de pesto op de gewenste smaak met de verse peper en het zeezout 
  • Kook het water, strooi een eetlepel zout in het kokende water en voeg er daarna de farfalle aan toe
  • Kook de pasta ‘al dente’, dus beetgaar
  • Geet de pasta en doe deze daarna terug in de kookpot.
  • Schep gelijk de rode basilicum pesto bij de pasta en roer grondig door elkaar. Zo voorkom je dat de pasta gaat plakken.
  • Serveer de Farfalle met rode basilicum pesto in een diep pastabord. Strooi er nog wat pijnboompitten overheen, bestrooi met Parmezaanse kaas en garneer met enkele blaadjes verse basilicum

6 reacties

  1. Ik doe heel vaak basilicum door mijn eten. Zowel door sla als pasta’s die ik zelf maak. Maar toch laat ik vaak veel scheten die enorm stinken. Misschien is de combinatie met knoflook niet goed. Die die ik ook vaak door de sla en pasta’s omdat dat ook gezond is.

  2. Gaaf artikel. Het lijkt me leuk om dit allemaal uit te zoeken. Veel dingen wist ik echt niet dus jij hebt mijn kennis vergroot. ik kom graag nog een keer terug om meer berichten te lezen. Bedankt

    1. Dag Aritha,

      Bedankt voor je aangenaam bericht. Dat zet ons aan om in de ingeslagen weg hard verder te werken.

      Tot binnenkort?

      Gezond groeten,

      Francois,
      Leefnugezonder

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.