Artisjok is de groene tegenhanger van de ons vertrouwde bloemkool.  Artisjokken werden bij ons lange tijd stiefmoederlijk behandeld, maar nu wordt de genezende kracht van deze groente meer en meer erkend, zelfs door wetenschappers.

Artisjokken hebben een positief effect op je cholesterolgehalte en passen in ieder gezond dieet. Plaats ze regelmatig op je menu, ze zorgen zowel voor een gezonde gal als lever. Maar deze aristocraat onder de groenten bewijst onze gezondheid nog veel meer goed diensten.

Artisjokken zijn doeltreffend bij een gezwollen lever en bij geelzucht en zijn zelfs in staat je risico op galstenen drastisch te verminderen. Deze groente werkt ook bloedzuiverend. De artisjok maakt deel uit van de composietenfamilie. De groente van deze plant bestaat uit talrijke vlezige schutbladeren van de gesloten bloemkool.

Bittere stoffen in artisjokken

artisjokkenArtisjokken bestaan uit tal van bittere stoffen die zorgen voor een verhoogde galafscheiding waardoor ze je levercellen maximaal beschermen. Deze bittere stoffen hebben tevens een positief effect op de stofwisseling. Om vetstoffen goed te verwerken heb je voldoende galsap nodig. Heb je een gebrek aan voldoende galsappen dan krijg te kampen met een hoge bloeddruk en vergroot je risico op aderverkalking.

Symptomen die wijzen op een tekort aan galsappen zijn een vol en opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid en braken. Deze groene groente beschermt ook je bloedvaten.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Artisjokken zuiveren je lichaam

De lever is een bijzonder belangrijk orgaan. Hij reinigt en ontgift je lichaam. Met ons modern eetpatroon heeft je lever het bijzonder zwaar te verduren en valt zijn taak hem steeds moeilijker. Onze lever is erg actief. Hij voert in totaal honderden taken uit. Het is dus aan te raden je lever en gal zo gezond mogelijk te houden. Daar slaag je in met het geregeld eten van artisjokken.

Artisjokken zorgen voor een gezonde leverfunctie

ArtisjokkenVermits je lever mede verantwoordelijk is voor het vlot verloop van honderden processen die nodig zijn om je lichaam gezond te laten functioneren is een gezonde leverfunctie letterlijk van levensbelang.  Onze lever breekt talrijke afvalstoffen uit je voeding af en zorgt voor het omzetten van vooral vetten maar ook van koolhydraten, eiwitten en enzymen.

Dit orgaan is ook van cruciaal belang voor de aanmaak van gal, nodig voor het vlot verteren van vetten. Je spijsvertering staat of valt met een goede leverfunctie. Als je weet dat je lever dagelijks alle geur- , kleur- smaak- en bewaarstoffen te verwerken krijgt weet je dat het deze constante stroom niet meer aan kan .

Artisjokken werken preventief tegen nierstenen

Artisjok vermindert vochtophopingen en ondersteunt je nierfunctie. Het heeft een positieve werking bij eiwit in je urine en bij nierstenen waardoor deze groenten ook een positief effect heeft op jicht- aanvallen, reuma, artritis en artrose.

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

Artisjokken doen gezond afslanken

Artisjok wordt ook steeds populairder bij diegenen die definitief af willen van hun overgewicht. Artisjok werkt immers niet alleen vochtafdrijvend en stimuleert de reiniging van je lever. Het zorgt ook voor een betere vetverbranding, schakelt je stofwisseling naar een hoger toerental en werkt zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Lever- en gal sparend dieet met artisjokken 

artisjokkenJe lever en je gal hebben vooral behoefte aan licht verteerbaar voedsel waarvan de vetten, suikers en eiwitten relatief gemakkelijk kunnen omgezet worden.

Zo’n lever- en gal sparend dieet bestaat volgens de diëtiste uit:

 • Bittere groenten en fruit: artisjokken, witloof, andijvie en grapefruit
 • Artisjok:door zijn hoge concentratie aan vitaminen en mineralen als vitamine C en allerlei vitamines van de B- familie is artisjok dé groente ter ondersteuning van lever en gal
 • Zure groenten en fruit: appelen, allerlei bessen, tomaat, wortelen  en citroen
 • Kurkuma of geelwortel
 • Wortelen
 • bio- producten: deze bevatten immers geen kunstmatige toevoegingen en weinig of geen bestrijdingsmiddelen.
 • Koudgeperste oliën: zonnebloem- , sesam- , maïskiem- , lijnzaad- , teunisbloem olie en vetten uit vette vissoorten als zalm, paling, makreel, haring, tonijn en sardines.
JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!

In een lever- en gal sparend dieet vermijd je best:

Artisjokken

 • Alle gefrituurde en gebakken voeding
 • Drank: Koffie en alcohol
 • Tussendoortjes: koek, gebak, chips, chocolade en andere zoetigheden
 • Sterke kruiden als pepers
 • Bewaarmiddelen: vooral aanwezig in allerlei frisdranken,  soep en sauzen uit pakjes en snoep.
 • Geraffineerde oliën en vetten
 • Geharde oliën
 • Alle warm geperste oliën
 •  Oliën verkregen uit extracten bestaande uit chemsiche oplosmiddelen
 • Verzadigde vetten.

Artisjokken verbeteren je gezondheid en doen je makkelijker afvallen. Ze passen in een gezond eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!  

Gezond vetpercentage

JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid  en makkelijker afvallen!