Arganolie

Arganolie zorgt voor een strak en slank lichaam en is goed voor diabetici

Spread the love

Arganolie is volledig plantaardig en wordt gewonnen uit de pitten van de arganboom. Rijpe vruchten zijn geel en bestaan voor een kwart uit vruchtvlees. In tegenstelling met olijven is deze vrucht niet eetbaar. Berbervrouwen drogen de vruchten in de zon. Er blijven uiteindelijk gladde en lichtbruine noten met een droge schil over. Argannoten zijn vergelijkbaar met een eikel. 

Wat kan arganolie ook voor jouw gezondheid betekenen?

In het midden van argannoten bevinden zich een tot drie amandelvormige zaden waaruit notenolie of “Marokkaans vloeibaar goud” kan worden gewonnen. Deze zaden zijn zelden of onbewerkt. Hierdoor blijven alle gezonde voedingsstoffen behouden, vooral vitamine E. De noten worden in een eenvoudige handmolen, gelijk aan vloeibare pindakaas, tot een pasta vermalen

Arganolie is lekker, maar vooral gezond

Arganolie maakt deel uit van elk gezond en natuurlijk eetpatroon. Het kan in veel gerechten gebruikt worden, maar vooral in pasta, rijst en couscous en in ijs met vers fruit. In Marokko wordt het samen met honing vooral gebruikt in pannenkoeken. Naast geroosterde amandelen en honing bevat de zoete en heerlijke Amlou-pasta ook arganolie als ingrediënt.

Arganolie is een van de meest voedzame plantaardige oliën

Arganolie is een van de meest voedzame plantaardige oliën ter wereld. Het bevat maar liefst drie keer zo veel gezonde omega-vetzuren dan olijfolie. Dankzij deze vetzuren kan deze olie zorgen voor een goede doorbloeding en doorbloeding, en kan het ook het evenwicht in je cholesterolgehalte herstellen. Door arganolie toe te voegen aan een gezond en natuurlijk voedingspatroon, kun je meer vet verbranden en gemakkelijker afvallen. Arganolie kan ook aderverkalking, hart- en vaatziekten en diabetes type II voorkomen.

Lees ook: Plantaardig dieet – Wat kan dit voor je gezondheid betekenen?

De gezondheidsvoordelen van arganolie

Dit soort olie zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Arganolie:

 • Doet je meer vet verbranden en makkelijker afvallen
 • Werkt sterk ontstekingsremmend
 • Brengt je cholesterolgehalte in evenwicht
 • Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Versterkt het immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand
 • Daardoor vermindert de kans op verkoudheid, griep of influenza, corona en infecties op onze luchtweginfecties (vooral bronchitis)
 • Voorkomt diabetes type II

Gezonde, meervoudige en onverzadigde vetten 

Dit soort plantaardige olie is extreem rijk aan gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Die worden best niet verhit. Dan verliest dit soort olie veel van zijn gezonde voedingsstoffen. Je kunt het voedsel het beste stomen of koken voordat je deze olie toevoegt. Zorg er vooral voor dat je de temperatuur nooit boven de 60 graden laat stijgen. Anders verdwijnt, net als actieve ingrediënten en gezonde ingrediënten, ook de smaak.

Arganolie bevat essentiële voedingsstoffen

Arganolie bestaat voornamelijk uit vetzuren en een verscheidenheid aan fenolverbindingen. Het grootste deel van het vetgehalte van arganolie is afkomstig van oleïne en linolzuur. Het is een goede bron van deze essentiële voedingsstoffen. Arganolie is ook rijk aan  een rijke bron van vitamine E. Die hebben we nodig voor een gezonde huid, haar en ogen.

Arganolie heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

De verschillende fenolverbindingen in arganolie zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor de meeste van hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze plantaardige olie is rijk aan vitamine E en oftocoferol, een in vetoplosbare vitamine die als een krachtige antioxidant dient om de schadelijke effecten van vrije radicalen te verminderen. Andere verbindingen die aanwezig zijn in arganolie, zoals CoQ10, melatonine en plantensterolen, spelen hierbij ook een rol. Arganolie kan ook rechtstreeks op je huid kan worden aangebracht om ontstekingen door verwondingen of infecties te verminderen.

Goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten

In arganolie is ook veel oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd omega-9 vetzuur, aanwezig. Oliezuur vinden we ook in meerdere andere voedingsmiddelen, waaronder avocado en olijfolie. Deze twee soorten plantaardige oliën verminderen je risico op aderverkalking en op Hart- en vaatziekten. Net als olijfolie brengt ook arganolie je verstoort cholesterolniveau weer in evenwicht en zorgt voor minder triglyceriden of vet in je bloed.

Arganolie heeft een gunstig effect op diabetes type II

Wetenschappelijke onderzoeken toonden ondertussen ook aan dat arganolie de vorming van diabetes type II kan vertragen of zelfs voorkomen. Dat doet het door onze bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Verjongingskuur voor je huid

Dit soort gezonde olie wordt meer en meer gebruikt als ingrediënt voor veel huidverzorgingsproducten. Arganolie kan ons natuurlijk verouderingsproces aanzienlijk vertragen door ontsteking en oxidatieve stress te verminderen. Het zorgt tegelijk voor een sneller herstel en onderhoud van een gezonde huid wanneer het rechtstreeks op je huid wordt aangebracht. Daardoor worden ook de zichtbare tekenen van veroudering verminderd. Arganolie:

 • Zorgt voor een strakke en jonge huid zonder ouderdomsvlekjes, rimpels, wallen onder je ogen en kraaienpootjes
 • Hydrateert je huid
 • Voorkomt of verwacht de vervelende symptomen van acne, jeugdpuistjes, eczeem en psoriasis
 • Bevordert de genezing van wondjes
 • Vergemakkelijkt weefselherstel
 • Herstelt striae

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.