Antioxidanten in Onze Voeding
Spread the love

Antioxidanten in onze voeding doen veel meer dan ons beschermen tegen de vrije radicalen. Deze vrije radicalen beschadigen onze lichaamsweefsels door oxidatieve stress, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.

Als we praten over een gezonde levensstijl, komen antioxidanten steeds meer onder de aandacht. Deze krachtige stoffen spelen een cruciale rol in onze algehele gezondheid en welzijn.

In dit artikel hebben we het over de betekenis van antioxidanten in onze voeding en hoe ze onze gezondheid ondersteunen.

Een gezond eetpatroon met de juiste antioxidanten ondersteunen doe je met:

Wat is de functie van antioxidanten in onze voeding?

Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die kunnen leiden tot cellulaire schade en ontstekingen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Antioxidanten helpen om deze schade te beperken en ons lichaam te beschermen tegen de negatieve gevolgen van oxidatieve stress.

De werking van antioxidanten in onze voeding

Ons lichaam heeft antioxidanten nodig om weerstand te bieden tegen vrije radicalen. Dit zijn instabiele moleculen die ontstaan door invloeden zoals UV-straling, luchtvervuiling, roken en door de vele lichaamsprocessen.

Vrije radicalen richten schade aan aan cellen en weefsels en worden in verband gebracht met veroudering en ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Neutraliseren de vrije radicalen

Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen door er een chemische reactie mee aan te gaan. Ze voorkomen zo dat de vrije radicalen andere moleculen in ons lichaam beschadigen.

Antioxidanten in Onze Voeding

Soorten antioxidanten en hun bronnen

Er bestaan veel verschillende soorten antioxidanten, zoals:

  • Vitamine C: vind je vooral in alle citrusvruchten, in bessen, aardbeien, frambozen en in kiwi’s en in alle verse groenten. Vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, spruitjes, sla, in alle groene koolsoorten, in broccoli, Chinese kool, paksoi en in tuin- en waterkers.
  • In peulvruchten: dat zijn naast linzen en kikkererwten ook alle soorten bonen, doperwten en maïs.
  • Vitamine E: zit in plantaardige oliën zoals olijfolie, arachide- olie, kokosolie, avocado-olie en walnootolie, in onbewerkte noten, zaden en pitten en in alle groene bladgroenten.
  • Bètacaroteen: is vooral aanwezig in oranje en rode groenten en fruit zoals wortels, zoete aardappels en watermeloen.
  • Flavonoïden: zitten vooral in verse groenten, fruit, maar ook in thee, rode wijn en pure chocolade.
  • Lycopeen: vind je vooral in tomaten, watermeloen en in roze grapefruit

Kruiden met de sterkste antioxidanten

In sommige kruiden vinden we ook veel antioxidanten. Kruiden met de meeste antioxidanten zijn vooral: gember, oregano, salie, kaneel, kruidnagel, munt, rozemarijn, saffraan, salie, gember, dille en kurkuma.

Gezondheidsvoordelen van antioxidanten

Door hun beschermende werking dragen antioxidanten bij aan verschillende aspecten van onze gezondheid.

Antioxidanten:
  • Brengen een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht.
  • Beschermen tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten.
  • Verminderen ontstekingen.
  • Verzachten de symptomen van reuma artrose en artritis.
  • Versterken ons immuunsysteem.
  • Verhogen onze natuurlijke weerstand.
  • Verminderen ons risico op allerlei chronische aandoeningen.
  • Vertragen ons natuurlijk verouderingsproces.
  • Beschermen tegen leeftijdsgebonden oogziekten zoals staar en maculadegeneratie.
  • Ondersteunen onze hersenfunctie en verminderen het risico op ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Antioxidanten in Onze Voeding: Hoeveel antioxidanten hebben we nodig?

Om voldoende antioxidanten binnen te krijgen wordt aangeraden om dagelijks minstens 300 gram verse groenten en twee verschillende stukken fruit te eten.

Antioxidanten in Onze Voeding

Conclusie: Evenwichtig en gevarieerd eten

Antioxidanten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze beschermen ons immers tegen de schade door de vrije radicalen.

Antioxidanten spelen daarmee een belangrijke rol in het voorkomen van veroudering en (chronische) aandoeningen.

De beste manier om voldoende antioxidanten binnen te krijgen is door dagelijks evenwichtig en gevarieerd te eten met voldoende verse groenten en fruit te eten.

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.