Amandelmelk is gezond maar wat kan dit voor je gezondheid betekenen?

Amandelmelk is gezond

Amandelmelk is gezond want puur natuur. Het is namelijk rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren. En toch bevat bevat relatief weinig calorieën. Het helpt je dus ook makkelijker afvallen. Deze plantaardige melk bevat geen lactose en is rijk aan antioxidanten en essentiële mineralen, vooral kalium en calcium. Het is ongetwijfeld het meest gezonde alternatief voor koemelk, want bevat nauwelijks ongezonde LDL- cholesterol, nog een voordeel als je makkelijker je overgewicht kwijt wilt. En dan hadden we het niets eens over de heerlijk verfrissende smaak van amandelmelk.

Kortom, wat kan amandelmelk ook voor jouw gezondheid betekenen?

Amandelmelk is ook geen gluten, lactose en cholesterol. Het is dus zelf geschikt voor mensen met coeliakie. Spijtig genoeg zijn niet alle soorten amandelmelk even gezond. Zo is kant en klare amandelmelk uit de supermarkt rijk aan toegevoegde suikers en aan allerlei geur- , kleur- , smaak- en bewaarstoffen. Al deze toegevoegde stoffen verbeteren onze gezondheid niet en doen je ook niet makkelijker afvallen, integendeel. Om van alle gezondheidsvoordelen te maximaal te genieten maak je amandelmelk best zelf.

Amandelmelk is gezond maar wat met zijn voedingswaarde?

Amandelmelk heeft een hoge voedingswaarde en is toch arm aan calorieën. In dit soort plantaardige melk vinden we vooral:

 • Vitaminen: vooral vitamine A, D en E
 • Mineralen: calcium, kalium, ijzer en magnesium
 • Eiwitten
 • Gezonde vetzuren en vooral omega 6
 • Antioxidanten

Lees ook: Koolhydraten die je meer zou moeten eten om makkelijk af te vallen

Amandelmelk is gezond want laag in calorieën

Amandelmelk is gezond want bevat veel minder calorieën dan koemelk en de meeste andere soorten melk. Toch bevatten amandelen relatief veel calorieën, maar het is de manier waarop amandelmelk wordt verwerkt. Daardoor zijn er nog maar weinig amandelen in het eindproduct aanwezig. Dat betekent dat ze weinig of geen calorieën achterlaten. Ook dit is goed nieuws voor onze gezondheid en voor al diegenen die makkelijker willen afvallen. Een kopje amandelmelk bevat gemiddeld maar 40 calorieën tegenover 150 calorieën voor volle koemelk.

Koolhydraten in amandelmelk

Amandelmelk is gezond want rijk aan gezonde vetten zoals omega 6 

Een kopje amandelmelk bevat gemiddeld 2,5 gram vet. Dat is vooral gezond, meervoudig en onverzadigd vet. Deze onverzadigde vetten helpen ons cholesterolgehalte in evenwicht brengen door de gezonde HDL- cholesterolgehalte in ons bloed te verhogen en de ongezonde LDL- variant te verlagen. Daarmee is deze amandelmelk uitstekend tegen aderverkalking en levensbedreigende hart- en vaatziekten.

Lees ook: Gezond ontbijten zonder suiker met deze natuurlijke voedingsmiddelen

Amandelmelk is gezond want rijk aan hoogwaardige eiwitten

Een kopje amandelmelk levert gram eiwitten. Dat is veel minder dan de acht gram die koemelk levert. Eiwitten vergroten onze spiermassa. En hoe meer spieren hoe meer opgeslagen vet we verbranden. Spieren verbranden namelijk ook energie (calorieën), ook in rust en zelfs als we slapen. Eiwitten zorgen ook voor sterke botten en beschermen ons zo tegen osteoporose. Ze bevorderen tegelijk de gezondheid van ons kraakbeen, huid en haar.

Amandelmelk rijk aan voedingsvezels en dat is goed nieuws als je snel wilt afvallen

Deze gezonde plantaardige amandelmelk bevat ook nog veel oplosbare en onoplosbare vezels. Vezels beschermen de gezondheid van  onze spijsvertering, zorgen voor een gezonde darmflora en een regelmatige stoelgang, helpen onze bloedsuikerspiegel regelen en houden onze cholesterol in evenwicht. De aanwezige voedingsvezels in amandelmelk geven ons een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor  we minder snel weer honger hebben en dus minder eten.


Amandelmelk is rijk aan vitamine E

Deze vitamine is een sterk antioxidant dat helpt bij stress en allerlei ontstekingen. Verder beschermt vitamine E tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten, tegen osteoporose, zorgt het voor de gezondheid van onze ogen en van onze hersenen. Daardoor verkleint het ons risico op de ziekte van Alzheimer te verlagen en kan de progressie ervan vertragen. Twijfel je nu of amandelmelk gezond is?

Lees ook: 15 Kilo afvallen in 1 jaar door alleen geen toegevoegde suikers meer te eten

Amandelmelk wordt vaak verrijkt met vitamine D

Deze vitamine maken we niet zelf aan. Dat gebeurt vooral door het zonlicht. Daarom is het zo belangrijk om dagelijks minstens een half uurtje te wandelen, joggen, fietsen of lopen. Ook bij slecht weer en in de winter. Vitamine D ondersteunt onze hartfunctie, zorgt voor sterke botten, beschermt tegen osteoporose en versterkt ons immuunsysteem. gezondheid van het bot en immuunfunctie. Vitamine D vinden we in kleine hoeveelheden terug in alle soorten vis maar vooral in vette vis, in orgaanvlees zoals levertjes en niertjes en in champignons. Deze vitamine wordt vaak toegevoegd aan zuivel en zuivelproducten, aan margarine, halvarine en aan bak- en braadproducten. 

Amandelmelk is een uitstekende bron van calcium

Dit mineraal zorgt voor sterke botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking. Dit komt vooral voor bij vrouwen in de menopauze. Verder is calcium onmisbaar voor het goed functioneren van ons hart, onze zenuwen en spieren.

De voordelen gezonde amandelmelk

 • Doet meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
 • Brengt ons cholesterolgehalte in evenwicht
 • Verlaagt ons vetgehalte (triglyceriden) in ons bloed
 • Verbetert onze hartfunctie
 • Zorgt voor ene gezonde darmflora
 • Is lactosevrij en dus geschikt voor personen met een lactose-intolerantie.
 • Vergemakkelijkt de opname van kalium
 • Verkleinen ons risico op maag- en darmproblemen
 • Hydrateert onze huid en zorgt voor sterke tanden en haren

Lees ook: Je eetlust onderdrukken met de juiste voedingsproducten

Zo maak je zelf amandelmelk

Dat amandelmelk gezond is, daar twijfelt ondertussen niemand nog aan. Je kunt het kant en klaar kopen in de supermarkt of makkelijk zelf maken.

Ingrediënten voor vier koppen: anderhalve kop amandelen en vier koppen water

Bereiding:

 • Week de amandelen een nacht in water. Daardoor komen de enzymremmers vrij wat de amandelen beter doet verteren en we de vele gezonde voedingsstoffen makkelijker opnemen. 
 • Giet het water weg en spoel de amandelen.
 • Doe de amandelen in een blender samen met vier drie grote koppen water. Mix tot een romige en egaal mengsel.
 • Gebruik een zeefzak, een notenmelkzak, een kaasdoek of een nylonkous om de amandelpulp van de melk te scheiden. 

Zelf gemaakte amandelmelk bevat geen vitamine D en E. Deze vitaminen worden wel toegevoegd aan kant en klare amandelmelk. Als je voor amandelmelk uit de supermarkt kiest, controleer dan eerst de hoeveelheid toegevoegde suikers, vetten en andere toegevoegde stoffen.

Amandelmelk maakt deel uit van elk gezond en natuurlijk eetpatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).

Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!

Snel afvallen zonder dieet


 

Author: Francois AppersHallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten.Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.