Roggebrood

Roggebrood, boerenbrood, bruin en wit brood. Iedereen vind ongetwijfeld het soort brood dat het best in zijn of haar smaak valt.

Door de dieetgoeroe’s wordt de gezondheid van brood alsmaar meer in vraag gesteld. Daardoor vragen we ons meer en meer af of ons dagelijks brood nu wel of niet gezond is.

Wat vast staat is dat alle soorten brood vele gezonde voedingsstoffen bevatten. Het ene al wat meer dan het andere. Een bepaald soort brood eten we dikwijls uit gewoonten, omdat we het zo van thuis uit gewoon zijn.

Maar nu we steeds meer belang hechten  aan de gezondheid van onze voeding is het belangrijk te weten welk brood we nu het beste kunnen eten.

Kortom, waarom zouden we best meer roggebrood gaan eten?

Zoals zijn naam het zelf zegt, wordt roggebrood gemaakt van rogge waar naast water ook zout en gist of zuurdesem wordt aan toegevoegd. Dit brood verschilt duidelijk van bijvoorbeeld tarwebrood, en zeker alleen wat het uitzicht ervan betreft.

Ook de kleur, geur en de structuur zijn lang niet hetzelfde. Ook de bereiding van beide soorten brood verschilt grondig.

Roggebrood wordt gegaard, tarwebrood gebakken

Zo wordt roggebrood niet gebakken zoals met tarwebrood, maar gegaard. Het garen van roggebrood duurt veel langer (tot wel 24 uur) voor het klaar is dan tarwebrood en andere broodsoorten. Hierdoor worden alle gezonde voedingsstoffen in rogge maximaal behouden. Dat is niet het geval met andere soorten brood.

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en originele recepten om tot 8 kilo af te vallen in 1 maand!

Roggebrood is rijk aan gezonde voedingsstoffen en vooral:

  • Vitaminen B1, B2, B5, B6 en B11 en vitamine
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, fosfor, magnesium, calcium en ijzer
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

En dat maakt roggebrood een van de gezondste broodsoorten die je bij de bakker vindt. 

Roggebrood bevat: 

  • Meer voedingsvezels
  •  Meer gezonde koolhydraten: waardoor roggebrood een lage lage glycemische Index (GI) heeft. Deze gezonde en trage koolhydraten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, een langer verzadigingsgevoel, extra energie en minder honger
  • Meer gezonde onverzadigde vetten: roggebrood bevat vooral gezonde onverzadigde vetten. Die brengen je verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht en verkleinen zo aanzienlijk je risico op hart- en vaatziekten
  • Meer vitaminen
  • Meer mineralen
  • Minder koolhydraten

Dan bijvoorbeeld volkorenbrood.

Volkorenbrood heeft meer gezondheidsvoordelen dan wit brood. Maar diëtisten zijn ervan overtuigd dat roggebrood op dit vlak nog veel beter scoort dan volkorenbrood.

Roggebrood is arm aan koolhydraten

De meeste soorten brood bevatten veel koolhydraten. Dat is in roggebrood veel minder het geval.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de velen die lijden aan diabetes maar even goed voor diegenen die iets aan hun ongezond buikvet en aan hun overgewicht willen doen.

Van deze koolhydraten werd wetenschappelijk bewezen dat ze je bloedsuikerspiegel verhogen. Een onstabiele bloedsuikerspiegel zorgt er voor dat je pancreas of alvleesklier meer insuline aanmaakt. Dit hormoon regelt je vetverbranding. Hoe hoger de concentratie insuline in je bloed hoe meer vet je opslaat.

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en originele recepten om tot 8 kilo af te vallen in 1 maand!

Roggebrood bevat de meeste voedingsvezels

Kies daarom voor voeding met zoveel mogelijk voedingsvezels zoals… roggebrood. Hoe meer voedingsvezels je binnen krijgt hoe langzamer die snelle koolhydraten (hoofdzakelijk suiker en zetmeel) in je bloed worden opgenomen.

Voedingsvezels verlengen je verzadigingsgevoel waardoor je honger langer uit blijft en je automatisch minder eet.

 Roggebrood bevat meer vitamine B6 en E en meer mineralen kalium, ijzer en calcium.

Maar minder jodium en selenium.

Let wel op als je voorverpakt roggebrood koopt. Sommige producenten voegen er immers… suikers aan toe.

Eet dus meer roggebrood en varieer

Om je gezondheid te verbeteren en makkelijker overgewicht te verliezen is het dus best dat je voortaan meer roggebrood eet. Dat wil zeker niet zeggen dat je andere broodsoorten voortaan van je dagelijks menu moet schrappen. Varieer ook hier zoveel mogelijk.

Naast dit gezond roggebrood zijn ook volkorenbrood en speltbrood aanraders. Zo krijg je alle gezondheidsvoordelen van dit brood naar binnen.

Bak zelf je roggebrood met dit recept

Ingrediënten: 1 kilo gebroken rogge, 250 gram volkorenmeel, 15 gram zeezout, 50 gram zemelen en 1 liter kokend water

Bereiding:

  • Doe de gebroken rogge in een ruime pan doen
  • Overgiet dit met kokend water
  • Roer alles grondig door elkaar
  •  Plaats het deksel op de pan en laat het gedurende één nacht rusten
  • Meng 250 gram volkoren en het zout door de rogge
  • Maak er ‘vast’ deeg door alles goed te mengen. Maak daarbij gebruik van een deegkrabber
  • Deel het deeg in 2 gelijke delen
  • Vorm de deegstukken in de vorm van je bakvormen. Je hoeft het niet op te bollen zoals normaal deeg, gewoon in vorm drukken
  • Strooi tarwezemelen op het aanrecht en druk je deegstukken in de zemelen
  • Doe de roggebroden in de vormen en druk ze aan met een deegkrabber
  • Dek ook de bovenkant af met bakpapier en sluit het deeg hiermee goed af.
  • Verwarm je oven tot 90 graden en zet bak je roggebrood gedurende zo’n zes uur
  • Plaats een extra ovenschaal met water onder in de oven voor extra vocht

Helpt roggebrood je makkelijker afvallen?

Om makkelijker af te vallen raden zowel diëtisten als voedingsdeskundigen niet voor niets aan vooral voeding te eten met meel vezels. Roggebrood is dan ook goed om tijdens aan je gezond eetpatroon toe te voegen. Roggebrood is volgens hen super gezond en niet alleen aan te raden als je gewicht wilt verliezen. Het verbetert ook je algemene gezondheid.

Eet dus roggebrood, ook als je wilt afvallen. Varieer en kies voor mager en gezond.

Roggebrood past immers in ieder gezond eetpatroon ook als je je overgewicht definitief kwijt wilt. De vele gezonde voedingstips en recepten uit de Afslank Receptenbijbel helpen je daarbij!

Hoe beginnen met een gezonde leefstijl?

natuurlijke weerstand verhogenVind jij het moeilijk om gezonde eetgewoonten aan te leren? Maak dan VRIJBLIJVEND kennis met het Afslank Receptenboek van voedingsdeskundige Richard Ridder.

Wat mag je verwachten van dit receptenboek verwachten?

leefnugezonderbuttonGROENEVDe nieuwste wetenschappelijke feiten met praktische tips

leefnugezonderbuttonGROENEVRecepten die je goed verzadigen

leefnugezonderbuttonGROENEVRecepten die makkelijk te maken zijn

Met deze wetenschappelijk onderbouwde voedingstips en vele gezonde recepten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten voor zowel je ontbijt als je lunch (middagmaal), diner (avondmaal) als je gezonde tussendoortjes échte oplossingen voor je gewichtsprobleem.

Dit Afslank Receptenboek hielp ondertussen als meer dan 15000 Nederlanders en bijna evenveel Belgen definitief van hun overgewicht af.

8 kilo afvallen in 1 maand is met deze Afslank Receptenbijbel perfect mogelijk

Dat wil jij toch ook? 

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en originele recepten om tot 8 kilo af te vallen in 1 maand!