Blauwe bessen
Spread the love

Blauwe bessen werden al eeuwen geleden gewaardeerd vanwege hun grote voedingswaarde. Daarna raakten ze lange tijd in de vergeethoek. Als gevolg van onze groeiende belangstelling voor alles wat met gezonde voeding te maken had werden ze gelukkig herontdekt.

Nu worden blauwe bessen wereldwijd geteeld zodat ze een jaar lang verkrijgbaar zijn. Maar zijn deze bessen ook gezond?

Kortom, waarom zouden we meer blauwe bessen moeten eten?

Bessen en zeker blauwe bessen worden door jong en oud gegeten. Ze zijn zoet, voedzaam en erg gezond. Naast alle gezonde voedingsstoffen, onmisbaar om goed te blijven functioneren, bevatten deze kleine besjes weinig of geen calorieën.  Zoals alle fruitsoorten passen ze in elk gezond en natuurlijk eetpatroon. Niet alleen om je gezondheid te verbeteren en in stand te houden, maar ook om je gewicht te ondersteunen. Ben je ook benieuwd wat deze bessen voor je gezondheid kunnen betekenen? Lees dan zeker verder. Hun veelzijdigheid van deze blauwe bessen zal je zeker verbazen.

Ondersteun de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen met deze natuurlijke voeding en voedingssupplementen.

Soorten bessen

Naast onze blauwe bessen hebben we nog de keuze uit:

  • Rode, zwarte en witte bessen
  • Acai bessen
  • Goji bessen
  • Kruisbessen 
  • Cranberry’s

Al deze bessen zijn supergezond. Maar onze zwarte en blauwe bessen bevatten de meeste gezonde voedingsstoffen.

Blauwe bessen voedingswaarde

Zoals hierboven al gezegd, zijn bessen  uitzonderlijk rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen, zoals

Blauwe bessen zijn een belangrijke bron van:

  • Vitaminen: naast een hoge dosis vitamine B11 en C en E zijn dat vitamine B1, B2, B3,B5, en B6
  • Mineralen: naast natrium, kalium en calcium zijn dat vooral fosfor, ijzer, magnesium, jodium, koper, selenium en zink
  • Sterke antioxidanten
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels

Blauwe bessen geen vet en cholesterol. Meteen voldoende redenen om ze voortaan aan je eetpatroon toe te voegen.

Blauwe bessen helpen ons om makkelijker ons overgewicht te verliezen

Blauwe bessen in een gezond en natuurlijk eetpatroon houden ons gewicht beter onder controle. Verwacht er toch geen wonderen van. Alleen als je gezond eet en voldoende beweegt verbrand je meer vet en val je makkelijker af.

Ze Blauwe bevatten ook relatief veel voedingsvezels. Die zorgen snel voor een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder eet.

Verjongingskuur voor je huid

Dat hebben deze populaire besjes vooral te danken aan de aanwezigheid van polyfenolen, een sterk antioxidant. Die antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen die onze lichaamscellen beschadigen door oxidatieve stress, ons ziek kunnen maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Polyfenolen zorgen voor een strakke en jonge huid zonder ouderdomsvlekjes, rimpels, kraaienpootjes of donkere wallen onder je ogen.

Polyfenolen en andere antioxidanten verkleinen ook tegelijk je risico op allerlei ontstekingen, op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Je vindt ze vooral terug in:

  • Zoete aardappelen
  • Rode en paarse aardappelen
  • Fruit: vooral granaatappels, rode druiven en alle citrusvruchten
  • Kruiden: kurkuma, selder, steranijs, kruidnagel en selderzaad
  • Noten: wal- en hazelnoten en kastanjes
  • Groenten: alle groenten maar vooral groene bladgroenten zoals spinazie, alle soorten sla, andijvie, alle groene kolen, broccoli, tuin- en waterkers
  • Volle granen: zoals tarwe, haver, rogge, kamut, quinoa, sorgho, maïs, wilde rijst, zilvervliesrijst, gierst, gerst en boekweit
  • Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, kapucijner, linzen en kikkererwten
  • Alle onbewerkte zaden: maar vooral lijnzaad
  • Alle onbewerkte pitten
  • Rauwe cacaopoeder en pure chocolade met minstens 75% rauwe cacao
  • Groene thee

Andere voordelen van blauwe bessen

Blauwe bessen helpen je ook bij:

  • Een onevenwichtig cholesterolgehalte met teveel slechte LDL- cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Onstabiele bloedsuikerspiegel
  • Insulineresistentie of insulinegevoeligheid 
  • Houden diabetes beter onder controle
  • Aderverkalking en hart- en vaatziekten 
  • Een slecht geheugen en een verminderd concentratievermogen
  • Spierschade na sporten
  • Urinewegeninfecties

Hoeveel blauwe bessen eten?

Naast de vele gezonde voedingsstoffen bevatten blauwe bessen ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus niet te veel van. Natuurlijke fruitsuikers zijn veel gezonder dan toegevoegde suikers, maar het blijven suikers. Te veel fruit zoals bessen en blauwe bessen eten kan afvallen vertragen.

Blauwe bessen eet je zowel vers uit het vuistje, als in zelf gemaakte gezonde smoothies, in je groente- en fruitsalades, in pannenkoeken en in magere natuuryoghurt en kwark.

Blauwe bessen recept: Vegan ontbijtcake met blauwe bessen

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram magere yoghurt, 300 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries), 100 gram hazelnoten, 100 gram kokosolie, 250 gram volkoren havermout, twee theelepels bakpoeder, 100 gram rozijnen, 100 gram gemalen kokos, twee theelepels vanille-extract, 75 ml water

Bereiding

  • Je oven voorverwarmen op 180 graden
  • Rooster de hazelnoten tot ze goudbruin zijn, zonder olie of boter. Laat ze daarna afkoelen
  • Smelt de kokosolie
  • Maal de havermout en hazelnoten fijn in je keukenmachine en meng met de bakpoeder, rozijnen, 85 gram gemalen kokos en een snuifje zout
  • Voeg 300 gram yoghurt, de kokosolie, het vanille-extract en het water toe en meng alles goed door elkaar
  • Meng de bosbessen door het beslag
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier
  • Doe het beslag in de bakvorm en bak gedurende een uur in het midden van de oven
  • Laat daarna tien minuten afkoelen voor je de cake rondom losmaakt
  • Laat nu een uurtje afkoelen
  • Meng de overgebleven yoghurt met de rest van het kokosrasp en serveer bij de cake

Blauwe bessen recept: taart met blauwe bessen, appelen en frambozen

Ingrediënten voor vier personen: twee eieren, 500 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram basterdsuiker, 200 gram boter, zes jonagold appelen, een citroen, 200 gram blauwe bessen (bij voorkeur verse), 150 gram verse frambozen, twee eetlepels tarwebloem 50 gram havermoutvlokken en vijftig gram rietsuiker

Bereiding

  • Klop de eierdooiers los van het eiwit
  • Doe het bakmeel, samen met het eiwit, de basterdsuiker en een snuifje zout in een kom
  • Voeg de boter erbij tot een kruimelige deeg ontstaat en maak er een deegbal van
  • Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg de deegbal een uur in de koelkast
  • Je oven verwarmen op 175 graden
  • Schil de appels, snijd ze appels in kwartjes, verwijder hun klokhuis, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe in een kom
  • Rasp de schil van een halve citroen en pers het vruchtvlees
  • Meng de rasp, het vers citroensap, de suiker en de blauwe bessen erdoor.
  • Bestrooi je werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol 2/3 van het deeg met de deegroller uit tot een plak deeg van een centimeter dik.
  • Vet de springvorm in. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg op de bodem van de vorm
  • Bekleed met de rest van het uitgerolde deeg de randen
  • Doe de appels en de bessen in de bakvorm
  • Verdeel de frambozen erover.
  • Verbrokkel het overgebleven deeg met de bloem, de havermoutvlokken, het rietsuiker en het eigeel Verdeel over de taartvulling en bak in het midden van de oven bruin en gaar
  • Laat in de vorm afkoelen.
Ingrediënten voor acht smoothies: vier bananen, 500 gram blauwe bessen, een citroen, 800 gram verse spinazie en 1000 milliliter water of magere natuuryoghurt

Bereiding:

  • Pers de citroen
  • Voeg er de spinazie en een glas water bij
  • Schil de banaan en doe die bij de bessen
  • Mix nu alles in je blender tot je een egaal mengsel bekomt
  • Zet de blender aan en wacht tot het een egale drank is geworden.
  • Hou je meer van een romige smoothie? Vervang dan het water door eenzelfde hoeveelheid magere natuuryoghurt

Blauwe bessen recept: Koude blauwe bessensoep

Ingrediënten: een kilogram blauwe bessen, 100 gram steviapoeder, een theelepel kaneelpoeder, een halve theelepel gemalen kruidnagel, een theelepel zeezout, het sap van een citroen, een theelepel azijn, citroenrasp, 30 gram verse dragon en 750 milliliter water

Bereiding:

  • Doe de blauwe bessen, het water met de suiker, de kaneel, de kruidnagel en het zeezout samen in een soepkom
  • Breng dit mengsel zachtjes koken
  • Mix tot een egaal en glad mengsel en giet het door een zeef
  • Laat de blauwe bessensoep gedurende minstens een half uur afkoelen in de koelkast

Blauwe bessen recept: Salade van geitenkaas met blauwe bessen

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram blauwe bessen, 300 gram geitenkaas, vier eetlepels olijfolie, een eetlepel witte balsamico of wittewijnazijn, een theelepel onbewerkte natuurhoning, 10 gram onbewerkte amandelen, walnoten of macadamianoten, peper en zeezout

Bereiding

  • Maak een vinaigrette met de olie en de azijn
  • Breng de vinaigrette op smaak met de honing, peper en zout
  • Voeg er enkele blauwe bessen aan toe en pureer ze met de staafmixer door de vinaigrette
  • Hak de noten
  • Meng de vinaigrette met de salade
  • Verdeel de salade over vier bordjes, schik hierop de plakjes geitenkaas, de gerookte amandelen en strooi de overgebleven bessen er over 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

2 thoughts on “Waarom je meer blauwe bessen zou moeten eten + Recepten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole