Spread the love

Gezonde voeten zijn geld waard. De gezondheid van je voeten hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit van je schoenen, van je voethygiëne en je voetverzorging. Vooral kindervoetjes zijn erg gevoelig en vragen extra aandacht, zeker wanneer je oogappel aan zijn/haar eerste stapjes toe is. Dan vragen kindervoetjes niet alleen extra aandacht en verzorging, maar in de eerste plaats schoenen die hun voeten voldoende steun bieden. Maar wat wanneer je kind klaagt van pijn aan zijn voeten voeten of wanneer je zelf merkt dat het fout loopt met zijn loophouding? Wat zijn goede kinderschoenen en wanneer heeft je kind écht steunzolen nodig?


 

Kinderen leren best lopen op hun blote voetjes, dat is het meest natuurlijke contact met hun omgeving

Het belang van een goed passende kinderschoen kan nooit genoeg onderstreept worden. Tegelijk moeten goede kinderschoenen voldoende kunnen ademen. Dat voorkomt zweetvoeten en het ontstaan van schimmels. Belangrijk bij het kiezen van kinderschoenen met de juiste pasvorm is uiteraard de manier waarop kindervoetjes worden gemeten, als dat al wordt gedaan. Waak er over dat beide kindervoetjes worden gemeten. Om de juiste maat te meten moeten de kinderen rechtop staan.

De stevigheid en goede pasvorm is van groot belang voor de ontwikkeling van de tere kindervoetjes

Wat is een goede passende kinderschoen?

Een kinderschoen met een goede pasvorm moet uiteraard aan verschillende eisen voldoen:

  • Lengtemaat: je bekomt de juiste lengtemaat van kinderschoenen door twaalf millimeter bij de gemeten voetlengte te tellen. Die extra ruimte zorgt voor voldoende bewegingsruimte tijdens het stappen.
  • Breedte: het belang van de breedte van kinderschoentjes wordt nogal eens over het hoofd gezien, en is nochtans minstens zo belangrijk als de lengte. Voor het meten van de breedte laat je jouw kind best op een blanco blad papier staan, zo kun je gemakkelijk de contouren van zijn voetjes natekenen. Tel zo’n twaalf millimeter méér dan het langste teentje, knip die voetafdrukken uit en leg deze in de schoenen van je keuze. Zijn er opstaande randen te zien of is het papier gekreukt als het eruit komt? Dan heeft de schoen een verkeerde pasvorm.
  • Voldoende steun: goede kinderschoenen plooien achteraan niet of nauwelijks. Pas dan bieden ze voldoende steun. Een goede schoen plooit op dezelfde plaats waar de voet plooit.
  • Gewicht: koop nooit te zware schoenen, die belasten  het kniegewricht.
  • Eerste kinderschoen: start zeker niet te vroeg met de eerste kinderschoenen, dat staat een goede ontwikkeling van de voetspieren en- gewrichten in de weg. Pas wanneer je kind begint te stappen, zijn schoenen noodzakelijk, daarvoor echter sterk af te raden.
  • De lengte van zijn voetjes juist meten zijn belangrijk voor de juiste keuze van de eerste babyschoentjes

    De groei van kindervoetjes

Vanaf het ogenblik dat je baby zijn eerste verkennende stapjes zet, kan er met zijn voetjes iets verkeerd gaan. Zeker wanneer zijn schoentjes onvoldoende steun bieden. Dan is de kans zeer groot dat hij later steunzolen zal moeten dragen om zijn voetjes extra te ondersteunen. Vraag daarbij is wanneer je kind steunzolen nodig heeft. Hou er rekening mee dat de voetjes van pasgeboren baby’s min of meer naar buiten staan en zijn beentjes een O- stand aannemen. Tegen de tijd dat je baby zijn eerste stapjes zet, staan zijn beentjes al veel rechter. Daardoor verandert ook de stand van zijn voetjes en zullen die meer en meer naar binnen gaan staan. De O- benen uit zijn eerste levensmaanden veranderen dan in… X- benen. Maak je pas ongerust als die X- beentjes na zijn derde verjaardag nog niet zijn verdwenen. Met ouder worden verdwijnen die meestal spontaan maar dat is spijtig genoeg niet altijd het geval. Ook platvoeten zijn tijdens de eerste levensjaren van je baby heel normaal. De meeste baby’s hebben immers platvoeten, maar dat groeit er met ouder worden meestal uit.

Het meten van de breeedte van de kindervoet is minstens even belangrijk dan de lengte, maar wordt nogal eens over het hoofd gezien

Steunzolen voor kinderen

Pas na de derde verjaardag van je baby moet je pas écht vragen beginnen stellen over zijn loophouding. Zijn de voetbooggewelven dan nog steeds niet zichtbaar, of heeft hij/zij dan nog steeds X- beentjes, raadpleeg dan zeker je huisarts, de podoloog of de orthopedist. Hij kan met kennis van zaken oordelen of je kind écht steunzolen nodig heeft. Met steunzolen worden de voetjes van je kind extra ondersteund, daar waar nodig.

Extra tips van de podoloog:

De podoloog is het meest geschikt om de noodzaak van het dragen van steunzolen in te schatten. Met zijn tips ben je al een heel eind op de goede weg:

  • Leren lopen op blote voeten: is de meest natuurlijke manier van lopen. Op die manier zijn de kindervoetjes maximaal in contact met de grond en wordt je baby extra gestimuleerd.
Het dragen van steunzolen is pas zinvol bij overbelasting met eeltvorming en pijn als gevolg
  • Extra bescherming: toch lopen we allemaal op schoenen. Dat is volgens de podoloog noodzakelijk om je voeten extra te beschermen tegen allerlei opstakels en tegen alle weersomstandigheden. Schoenen zijn zeker niet nodig voor de goede ontwikkeling van de kindervoetjes. Een goede kinderschoen bootst zoveel mogelijk het lopen op blote voeten na…
  • Stevige of soepele schoen: daarom verdient een soepele schoen je voorkeur. Die laat immers veel meer beweging toe en die maximale bewegingsvrijheid is uitstekend voor de verdere ontwikkeling van het kindervoetje.
  • Stevige kinderschoenen: zijn pas noodzakelijk bij voetklachten als gevolg van doorzakken van de kindervoetjes of bij aangeboren voetafwijkingen. Dan zijn stevige kinderschoenen nodig om de klachten zoveel mogelijk te beperken.
  • Dure of goedkope kinderschoenen: een kinderschoen met een goede pasvorm moet niet persé duur zijn. De kwaliteit van de gebruikte materialen zal de prijs van de schoenen uiteraard sterk beïnvloeden. Die prijs heeft echter weinig of geen invloed op de gezondheid van de voeten. Voor kinderen zonder voetklachten zijn in principe alle soepele schoenen goed.
  • Wanneer zijn steunzolen zinvol: vroeger was men van oordeel dat bij platvoeten steunzolen noodzakelijk waren, maar dat blijkt na recente onderzoeken niet zo te zijn. Steunzolen zijn pas zinvol wanneer bij overbelasting van de kindervoetjes overmatige eeltvorming of ernstige pijnklachten optreden. Steunzolen zullen dan de druk op de voetzolen beter verdelen waardoor de voetjes gelijkmatiger belast worden. Meestal zijn het kindervoetjes met een afwijkende bouw die écht steunzolen nodig hebben.

 

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

One thought on “Voeten: wanneer moet mijn kind steunzolen dragen?”
  1. Goed dat u aandacht besteedt aan het belang van goede kinderschoenen. Die aandacht was er vroeger minder en daarom loop ik nu met hamertenen. Ook moet ik steunzolen dragen. Wel zijn die gelukkig tegenwoordig verkrijgbaar van zeer aangenaam materiaal in plaats van die metalen platen die je vroeger kreeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole