Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

Je Naam:
*Je Email:


Een gezonde voeding levert ons de nodige vitaminen, mineralen en antioxidanten om zo lang mogelijk gezond te blijven en goed te kunnen functioneren. Onze vitaminebehoeften veranderen echter naarmate we ouder worden. In vergelijking met vroeger hebben we als senior behoefte aan andere vitaminen. Dat vindt zijn oorzaak in het feit dat onze dagelijkse behoeften aan deze onmisbare vitaminen hoger liggen dan wat we met ouder worden uit onze dagelijkse voeding kunnen halen. Die evolutie is merkbaar bij vijftigplussers en zet zich verder door na onze zestigste verjaardag. Senioren hebben zeker vanaf hun zestigste wel degelijk nood aan extra voedingssupplementen.  Aan welke extra vitaminen, mineralen an antioxidanten hebben vijftig- en zeker zestigjarigen dan écht nood?

Senioren vanaf hun vijftigste hebben nood aan extra vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar niet noodzakelijk aan voedingssupplementen

 

Vanaf je vijftigste heb je nood aan extra vitaminen, maar dat betekent zeker niet dat je een oplossing moet zoeken in voedingssupplementen. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is meestal ruimschoots voldoende om je vanaf je vijftigste alle onmisbare voedingsstoffen te verschaffen. Het is immers onmogelijk met zo’n multi- vitaminepil een ongezonde voeding te verdoezelen en te compenseren. Senioren hebben vanaf hun vijftigste wel extra nood aan vitamine D en B 12 en aan calcium.

Stevige botten

Vanaf je vijftigste heb je extra vitamine D nodig. Deze vitamine zorgt immers voor een betere opname van calcium, een belangrijk mineraal voor stevige beenderen. Je hebt dagelijks tussen de vijf en tien microgram vitamine D nodig. Bij zestigplussers en vrouwen na de menopauze ligt de minimum grens op tien microgram calcium per dag. Het zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Met ouder worden wordt onze huid dunner en dat heeft dan weer een negatieve invloed op je vermogen zélf voldoende vitamine D aan te maken. Na je 65 ste  bedraagt dit vermogen nog amper één derde in vergelijking met toen je 25 jaar was…

Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D

Tip van de diëtiste

 • Vitamine D: vind je naast zonlicht in mindere mate ook in  vette vis (zalm, paling, ansjovis, makreel, sardines en haring).
 • Voorzichtigheid: is geboden. Neem zeker niet meer dan twintig microgram vitamine D per dag. Een langdurige overdosis kan immers gevaarlijk zijn! Dat verhoogt immers je kans op hart- en vaatziekten en aderverkalking.

Gezond geheugen

We hebben dagelijks anderhalve microgram vitamine B 12 nodig. Plantaardige producten bevatten echter geen vitamine B 12, meer dan één kwart van onze senioren vertonen dan ook een tekort aan deze vitamine. Als gevolg van je verouderingsproces verloopt de opname van vitamine B 12 uit je voeding minder doeltreffend. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, een verminderde opname van foliumzuur en geheugenproblemen. Bijwerkingen van  een overdosis vitamine B 12 werden nooit vastgesteld.

Vitamine B 12 zorgt voor een gezond en alert geheugen

Tip van de diëtiste

 • Vitamine B 12: is vooral aanwezig in vlees en in melkproducten, eieren en vis.

Hoge bloeddruk en darmkanker

Hoe minder je actief bent hoe minder calcium je opneemt uit je dagelijkse voeding. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom zoveel vijftig- en zestigplussers met een gebrek aan calcium kampen. Je hebt calcium lang niet alleen nodig voor sterke botten en tegen osteoporose. Het verlaagt ook je bloeddruk en verkleint je risico op het veel voorkomende en erg agressieve darmkanker. Met de leeftijd daalt ook je vermogen om calcium uit je voeding op te nemen en verhoogt de uitscheiding van calcium via de urine.

Mel en zuivelproducten zijn de belangrijkste bron van calcium

Tip van de diëtiste

 • Dagelijkse dosis calcium: zowel vrouwen tijdens en na hun menopauze als mannen ouder dan vijftig gebruiken bij voorkeur minimum 1,2 gram calcium per dag. Dat komt overeen met het drinken van 0,75 liter melk en twee sneetjes kaas.
 • Groenten: als broccoli, spinazie, groene koolsoorten, noten en granen bevatten eveneens calcium maar lang niet zoveel als melk en melkproducten. Calcium uit plantaardige producten worden daarenboven minder goed opgenomen dan uit melk.
 • Calciumsupplementen: senioren die weinig zuivelproducten gebruiken doen er dus goed aan calciumsupplementen te nemen. Een maximum dosis van één gram volstaat. Je kan calcium combineren met vitamine D.
 • Overdosis calcium: Neem nooit meer dan 2,5 milligram calcium per dag. Een overdosis kan immers maag- en darmstoornissen en constipatie veroorzaken. Het verhoogt tevens je risico op nierstenen en hartaandoeningen.

Voedingssupplementen voor zestigplussers

Senioren van boven de zestig moeten aan de vitaminepillen. Als gevolg van hun verouderingsproces neemt deze leeftijdscategorie sowieso minder voedingsstoffen op. Op die manier bouwen zestigplussers belangrijke vitamine- en mineralentekorten op. Voedingssupplementen zijn voor hen dan ook pure noodzaak.

Vitaminen waar zestigplussers extra moeten op letten zijn:

Hoe ouder hoe groter je nood aan voedingssupplementen en vitaminepillen

 • Vitamine B 12: nog meer dan vijftigplussers hebben zestigjarigen nood aan extra vitamine B 12. Deze helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel. Vermoeidheid en bloedarmoede, die bij zestigplussers veel voorkomen, wijzen op een gebrek aan vitamine B 12.
 • Vitamine D: versterkt niet alleen je botten maar ook je immuunsysteem. Deze vitamine verkleint je risico op kanker, immuunziekten en hart- en vaataandoeningen.

Mineralen waar zestigplussers extra nood aan hebben zijn:

 • IJzer: brengt zuurstof naar alle delen van je lichaam. Een tekort aan ijzer veroorzaakt vermoeidheid, lethargie en bloedarmoede. IJzer is vooral aanwezig in zeewier, granen, en in groenten en fruit. Een overdosis ijzer veroorzaakt constipatie.
 • Selenium: helpt je weerstand verhogen en beschermt tegen sommige kankers. Een gebrek aan selenium manifesteert zich door veelvuldige verkoudheden. Selenium voorkomt ook hart- en vaatziekten. De grootste bron van selenium zijn groenten. Verder zijn vis, schaaldieren, rood vlees, granen, eieren, kip, lever knoflook en paranoten belangrijke bronnen van selenium. De maximum hoeveelheid selenium ligt voor vrouwen op 60 en voor mannen op 75 microgram per dag. Teveel selenium zorgt voor vocht in je longen, een tekort aan energie en verwardheid.

  Zeewier en algen (spirulina en cholerra) zijn de belangrijkste bronnen van ijzer

 • Zink: versterkt je immuunsysteem maar is belangrijk voor ontelbare lichaamsfuncties. Een tekort aan zink zorgt voor huidwondjes en witte vlekjes op je nagels. Zink vind je vooral in havermout, lijnzaad, pompoenzaad, in zonnebloempitten, sesamzaad, tarwezemelen, noten en amandelen.
 • Visolie:beschermt tegen hart- en vaatziekten, tegen allerlei chronische aandoeningen en tegen beroertes.