Gezonde voeding met de juiste vetten
Spread the love

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20px” padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Onverzadigde vetten oorzaak van overgewicht?

Onverzadigde vetten worden meestal gelijkgesteld met verzadigde vetten en transvetten. Niet alleen als het om onze gezondheid gaat, zeker we makkelijker willen afvallen. Diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen, zweren bij voeding met weinig of geen vet.

Dat is vooral zo met de vele crash diëten die uitsluitend bij eiwitrijke voeding zweren. Zo’n crash dieet is eenzijdig en ongezond. Het spectaculaire gewichtsverlies van de eerste dagen is erg tijdelijk, en je hebt al vlug met een tekort aan gezonde voedingsstoffen te kampen.

Afvallen doen we alleen met een gevarieerd voedingspatroon dat alle gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels levert. Maar wat is er dan aan de hand met onverzadigde vetten?

Maken ook onverzadigde vetten ons dik, en zorgen ze dus voor overgewicht?

Er bestaan heel wat misverstanden over vetten. Zeker als het over afvallen gaat. Vet wordt immers als één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht aanzien. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Onverzadigde vetten, en zeker transvetten hebben terecht een slechte reputatie. Ze maken ons niet alleen dik, maar liggen ook aan de basis van veel voorkomende aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, een verstoord cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en diabetes.

Maar vet kan ook gezond zijn. Gezonde vetten zoals onverzadigd vet is onmisbaar als bron van energie.

Jarenlang ging men ervan uit dat een vetarm eetpatroon overgewicht en vele gezondheidsproblemen konden voorkomen. Men ging dus zoveel mogelijk vetarm eten, maar het gewenste resultaat bleef spijtig genoeg achterwege. Het aantal mensen met overgewicht neemt nog steeds toe, en wordt steeds jonger. Zodanig zelfs dat men men nu van jonge kinderen  met overgewicht niet eens meer opkijkt.

Vooral de laatste jaren werd al veel onderzoek verricht naar de gevolgen van vetrijke voeding op zowel onze gezondheid, als op ons lichaamsgewicht. Belangrijk hierbij is het soort vet dat we in onze dagelijkse voeding terugvinden.

Het ene soort vet is inderdaad het andere niet.

Voeding kan inderdaad weinig vetten bevatten, maar des te meer suiker en zetmeelproducten. Snelle koolhydraten dus, en veel calorieën die ons lichaam vrijwel onmiddellijk omzet in ongezond (buik)vet.

Als we het over vetten in onze voeding hebben, moeten we het onderscheid maken tussen gezonde vetten en ongezonde vetten.

Naast gezond eten en voldoende bewegen, is afvallen vooral een kwestie van meer vet te verbranden

koffie afvallen

Het Vet Verliezen 1.0 programma van Mark Van Oosterwijck is geen wondermiddel.

Zonder inspanningen lukt het je met zijn programma ook niet om meer vet te verbranden.

Met de nodige discipline en motivatie is het wel een uitstekende manier om op een verantwoorde en dus gezonde manier meer vet te verbranden.

Geraak je, ondanks gezond eten en voldoende beweging niet van je laatste vet verlost, en ben je voldoende gemotiveerd om meer spieren te kweken en je laatste vet te verliezen?

Weet je zeker dat je dit langer dan twee weken kunt volhouden? Dan is het Vet Verliezen 1.0 programma wellicht iets voor jou!

Een uitgebreide en onafhankelijke review over Het Vet Verliezen 1.0 programma, lees je HIER

Het verschil tussen onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten

Verzadigde vetten en zeker transvetten zijn ongezond, en laten we best staan. Ze barsten van de calorieën, maar zijn des te armer aan gezonde voedingsstoffen en voedingsvezels. Ze brengen met andere onze gezondheid niets bij, integendeel.

Transvetten of toegevoegde vetten zijn nog ongezonder.

  • Transvetten vinden we vooral in: margarine, halvarine, snoep, koekjes, gebak, bakmixen, in fastfood, gefrituurde maaltijden, kant- en klare gerechten en in diepvriesmaaltijden
  • Verzadigde vetten zijn vooral aanwezig in: vet en rood vlees, en in zuivelproducten als kaas, room en boter

Zowel enkel- als meervoudig onverzadigde vetten zijn gezond, en dus onmisbaar, ook als we makkelijker willen afvallen.

Deze onverzadigde vetten zijn een belangrijke bron van energie. Die hebben we nodig om iedere dag te kunnen functioneren zoals het hoort.

Zowel omega 3- als omega 6 vetzuren maken deel uit van deze onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetzuren verkleinen ons risico op:

leefnugezonderbuttonGROENEVOvergewicht

leefnugezonderbuttonGROENEVOngezond buikvet

leefnugezonderbuttonGROENEVEen evenwichtig en gezond cholesterolgehalte

leefnugezonderbuttonGROENEVAderverkalking

leefnugezonderbuttonGROENEVhart- en vaatziekten

leefnugezonderbuttonGROENEVHoge bloeddruk

leefnugezonderbuttonGROENEVDiabetes-

Onverzadigde vetten stimuleren ook onze vetverbranding, waardoor we makkelijker afvallen

Gezonde, en dus onverzadigde vetten helpen ons om vitamine A, D en E makkelijker op te nemen. Van alle calorieën die we dagelijks via onze voeding binnen krijgen, zouden er minstens tussen de 25 en 35 procent afkomstig moeten zijn van gezonde, onverzadigde vetten.

Voeding rijk aan de gezondste, onverzadigde vetten 

leefnugezonderbuttonGROENEVVette vis: zoals wilde zalm, paling, makreel, tonijn, forel, kabeljauwfilet, sardienen, heilbot, dorade, haring en ansjovis, barsten van de onverzadigde omega-3 vetzuren. Diëtisten en voedingscoaches raden niet voor niets aan om minstens tweemaal per week vette vis te eten

leefnugezonderbuttonGROENEVLijnzaad : vooral gemalen lijnzaad, is één van de belangrijkste leveranciers van gezonde vetten. Omdat lijnzaad niet wordt verteerd, kunnen we dit zaad best malen voor we het gebruiken. We kunnen gemalen lijnzaad toevoegen aan onze zelf gemaakte groene smoothie, aan magere                         yoghurt, magere kwark, aan je zelf gemaakte slaatjes, aan vlees, vis, volkoren pasta en zilvervliesrijst

leefnugezonderbuttonGROENEVAvocado: bijna 90 procent van de avocado bestaat uit gezonde, meervoudig onverzadigde vetten. Vooral onder d vorm van omega 3- vetzuren. De avocado is tevens rijk aan alle gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Deze laatsten verlengen ons                     verzadigingsgevoel, waardoor we minder vlug honger hebben en we automatisch minder eten. Avocado eten we uit het vuistje en voegen we toe             aan onze zelf gemaakte gezonde smoothies, aan onze groente- en/of fruitsalades en als broodbeleg

leefnugezonderbuttonGROENEVOlijven en olijfolie: olijfolie is haast uitsluitend samengesteld uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vooral omega- 9. Het is ook rijk aan sterke antioxidanten. Deze beschermen ons tegen de vrije radicalen die ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Hoe                 zuiverder en dus niet geraffineerd olie, hoe minder de olie geschikt is om te verhitten. We gebruiken kwalitatief goede olijfolie bij voorkeur in                 salades, en dressings. Niet voor bakken of  frituren.

leefnugezonderbuttonGROENEVNoten en pindakaas: naast hun hoge concentraties vitaminen, mineralen en hoogwaardige eiwitten, vinden we in zowel noten als in pindakaas ook omega- 9 vetzuren. Dus dezelfde soort vet als in olijfolie. We vinden de meeste gezonde vetzuren in walnoten. Kies steeds                          natuurlijke onbewerkte en dus ongebrande en ongezouten noten. Eet dagelijks een handjevol noten, bij voorkeur alleen. Noten verteren zo het                best, zodat je maximaal van alle aanwezige gezonde voedingsstoffen profiteert

leefnugezonderbuttonGROENEVZaden: vooral chiazaad levert een grote dosis omega-3 vetzuren, zelfs meer dan wilde zalm. Daarna volgen pompoenpitten, sesamzaad en hennepzaad. voeg ze toe aan je gezonde onbijtgranen, aan je zelf gemaakte smoothie of je salade

leefnugezonderbuttonGROENEVGroenten: en vooral broccoli zijn een uitstekende bron van omega- 3 vetzuren. Dat is ook het geval met groene bladgroenten zoals alle groene koolsoorten, sla, spinazie, bloemkool, spruitjes, en groene en rode paprika’s en alfafal

leefnugezonderbuttonGROENEVEieren: zijn van nature rijk aan omega- 3 vetzuren

leefnugezonderbuttonGROENEVBonen: behalve hoogwaardige eiwitten leveren bonen ook heel wat wat gezonde vetten.  Dat is vooral zo met mung bonen, maar ook kidney bonen, zwarte bonen, en sperzieboon zijn belangrijke leveranciers van goede eiwitten

leefnugezonderbuttonGROENEVKokosolie: is voor meer dan 90 procent samengesteld uit verzadigd vet. Dit heeft echter een andere samenstelling dan andere ongezonde soorten. Verzadigde vetten uit kokosolie worden door ons lichaam veel sneller omgezet  in energie. Ze worden dan ook veel minder als ongezond           (buik) vet  opgeslagen. Kokosolie is ook geschikt om te bakken, te braden en te frituren.

Jij wilt toch ook gezond en makkelijk afvallen zonder een tekort aan gezonde voedingsstoffen?

Dat doe je zeker met het Vet Verliezen 1.0 Programma dat met zijn ontelbare voedingstips en gezonde recepten reeds meer dan 10000 Nederlanders en bijna evenveel Belgen definitief van hun ongezond (buik) vet verloste.

Ben jij de volgende?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]vetverliezenbanner[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole