Meer vis etenMeer vis eten. Minstens tweemaal per week en vooral vette vis. Hoe vetter de vis hoe gezonder. Dat is wat alle diëtisten en voedingscoaches ons voorschrijven. En toch eten we allemaal nog veel te weinig vis.

Vis is gezond en rijk aan alle mogelijke gezonde voedingsstoffen. In de eerste plaats aan gezonde vetten en omega 3 vetzuren. Daarom is v is eten ook uitstekend voor zij die op een verantwoorde en dus gezonde manier iets aan hun overgewicht willen doen.

Spijtig genoeg is dit niet voor alle soorten vis het geval. De ene is rijker aan gezonde voedingsstoffen dan de anderen. Dat is vooral zo voor gekweekte vis. Geef daarom steeds de voorkeur aan verse vette vis. Uit zee bijvoorbeeld.

Meer vis eten is uitstekend. Maar welke soorten vis zijn het gezondst en welke laten we best liggen?

Niet alleen onze diëtisten en voedingscoaches maar even goed de Hoge Gezondheidsraad wil ons nu al jaren meer vis doen eten. Omdat de meeste vissoorten super gezond zijn. Vooral vette vis. Deze bevat aast een een grote dosis vitaminen, mineralen en eiwitten ook een hoge concentratie gezonde vetten. In de eerste plaats gezonde omega 3 vetzuren.

  • De meest bekende vette vissoorten zijn: wilde zalm, paling, tonijn, heil- en tarbot, dorade,  makreel, sardienen, haring en ansjovis
  • Magere vissoorten zijn: kabeljauw, schelvis, tong 79, snoek, wijting, schar 95 calorieën, tilapia en pangasius

Meer vis eten: vette vis barst van gezonde omega 3 vetzuren

Vette is rijk aan hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze bevorderen de groei bij kinderen en zijn onmisbaar voor het herstellen van beschadigde lichaamsweefsels. Ons lichaam is niet in staat om deze essentiële aminozuren zelf aan te maken is is daarvoor dus aangewezen op wat we dagelijks eten

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren!

Meer vis eten met gezonde vetten en omega 3 vetzuren

Er bestaan enorme verschillen in het vetgehalte van de verschillende vissoorten. Magere vis en kraakbeenvissen zoals rog en hondshaai  bevatten nauwelijks vet. Dus ook geen gezonde vetten. Magere vis heeft daarvoor weinig of geen voedingswaarde en brengt onze gezondheid weinig positiefs bij.

Magere vis bevat minder dan 1% vet terwijl dit gehalte bij vette vis makkelijk oploopt tot boven de 20%.

Alle vette vis en zeevruchten zijn een belangrijke bron van meervoudig onverzadigde (gezonde) vetzuren. Die verlagen onder meer het vetgehalte in het bloed. Dat is zeker een belangrijke reden om meer vis eten.

Vette vis bevat bevat dus ook veel gezonde omega 3 vetzuren. Deze zijn onmisbaar voor de gezondheid van al onze lichaamscellen, organen, hersenen, ons centrale zenuwstelsel en ons immuunsysteem.

Onze moderne en meestal ongezonde voeding bevat weinig of geen omega vetzuren. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom we wekelijks minstens tweemaal vette vis zouden moeten eten.

Meer vis eten zorgt voor meer van deze vitaminen

Vis is vooral een uitstekende bron van vitamine A vitaminen van het B- complex en vitamine D. Vis bezit vooral in water oplosbare vitaminen zoals B6 en B12. Vette vis heeft ook een hoge dosis vitaminen A en D aan boord. Deze laatste vitamine is belangrijk voor de opbouw van sterke botten.

  • Vitamine B5: speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam, is van belang voor de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten en helpt bij de aanmaak van een aantal hormonen
  • Vitamine A: zorgt voor een strakke en gezonde huid, tanden, tandvlees, sterke botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar. Verder is vitamine A ook onmisbaar voor ons gezichtsvermogen, onze lichamelijke groei en weerstand
  • Vitamine B6: speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en zorgt voor de afbraak en opbouw van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Verder regelt het ook de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor onze groei, de aanmaak van ons bloed, ons immuunsysteem en ons zenuwstelsel
  • Vitamine B12: is nodig voor de vorming van DNA, de aanmaak van rode bloedcellen, voor een goede werking van ons zenuwstelsel en speelt ook een rol bij de stofwisseling van foliumzuur
  • Vitamine D: zorgt voor de opname van calcium uit de voeding, wat nodig is voor de ontwikkeling van stevige botten en tanden, en belangrijk is voor een sterke weerstand, gezonde huid en haargroei. Vitamine D kan door ons lichaam – onder invloed van de zon – (tot ruim 80%) zelf aangemaakt worden. In de winter wordt dit heel wat moeilijker, en is voeding een belangrijkere bron van vitamine D.

Meer vis eten zorgt voor deze mineralen 

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren!

De hoeveelheid mineralen die we in vis en  in zeevruchten terugvinden is vergelijkbaar met die van de meeste soorten vlees. Vis bevat wel minder ijzer en zink. Zeevruchten zoals mosselen en vooral oesters bevatten dan weer meer ijzer en zink.

Vette vis bevat hoge concentraties:

  • Jodium: dat is het geval voor zeevis maar gaat niet op voor gekweekte vis. Dit mineraal regelt ons metabolisme of stofwisseling en is ook belangrijk voor onze vetverbranding. Hoe actiever onze stofwisseling hoe meer opgeslagen lichaamsvet we verbranden en hoe makkelijker we afvallen. Zeewier, algen kelp, chlorella en spirulina zijn andere belangrijke leveranciers van jodium 
  • Selenium: een gebrek aan dit mineraal kan ernstige hart- en spierziekten veroorzaken
  • Fluor beschermt tegen tandbederf voorkomt hartklachten en beschermt tegen osteoporose

Meer vis eten doe je best met de meest gezonde soorten vis

Er bestaan vele soorten vis. Meer vis eten doe je dus met de meest gezonde soorten. Zoals blijkt is niet alle vis even gezond.

Wilde en gekweekte vis

Naast vette en magere vis bestaat er ook nog een groot verschil tussen wilde en gekweekte vis. Gekweekte vis bevat veel minder gezonde voedingsstoffen.

De meest gezonde vis is lang niet altijd de duurste. Meer vis eten doe je bij voorkeur met:

  • Haring: vooral jonge haring of de bekende ‘Hollandse Nieuwe’. Die bevat minstens 16% gezonde vetten en omega 3 vetzuren.  Daarnaast is haring ook rijk aan vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D
  • Zalm: er is groot verschil in de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen en vooral gezonde vetten en vetzuren tussen wilde en gekweekte zalm. Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en plankton kreeftjes. Die geven de fel roze kleur aan wilde zalm. Dit geeft ook de roze kleur aan de zalm. Gekweekte vis zalm eten geen garnalen en kreeftjes niet en daardoor veel minder gezonde voedingsstoffen. Wilde zalm wordt steeds zeldzamer als gevolg van overbevissing. Kies daarom voor zalm afkomstig uit Alaska
  • Sardienen: zijn bij ons veel minder populair. Ze maken nochtans deel uit van het mediterrane dieet dat door wetenschappers nu al jarenlang als het meest gezonde dieet ter wereld wordt beschouwd. Naast omega 3 vetzuren zijn sardienen ook rijk aan eiwitten en vitamine D. De beste sardienen zijn die uit de Atlantische oceaan
JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren!
  • Makreel: is rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine B12
  • Forel: een van de meest gezonde en populaire vissoorten. De regenboogforel is de meest gezonde en barst van hoogwaardige eiwitten en vetzuren. de bekendste. Deze vis zit boordevol omega-3 en proteïne. Kies zoveel mogelijk voor biologisch gekweekte forel die bezit de hoogste concentratie aan gezonde voedingsstoffen

Deze soorten vis kun je best niet eten

Food en Water Watch, een non- profit organisatie stelde een lijst samen met die soorten vis die we best niet eten:

  • Geïmporteerde meerval: is vooral afkomstig uit Vietnam. Daar wordt in de visserij nog altijd massaal gebruik gemaakt van bij ons verboden antibiotica.
  • Pangasius: is een variant van meerval die ook massaal in Vietnam wordt gekweekt. Vergelijkbaar met meerval is Aziatische karper en die voldoet wel aan alle eisen van gezonde vis
  • Kaviaar: door het plaatsen van vallen leeft kaviaar meestal in sterk verontreinigd water.   
  • Kabeljauw: is door overbevissing met uitsterven bedreigd. Een goed en gezond alternatief is Pacifische kabeljauw
  • Amerikaanse paling: wordt meestal rauw als sushi gegeten. Amerikaanse paling bevat nochtans grote hoeveelheden PCB en kwik, twee kankerverwekkende stoffen
  • Platvis uit de Atlantische oceaan: zoals tong, heil- en tarbot. Deze met uitsterven bedreigde platvissen leven in sterk verontreinigd wateren

Wij zijn ook te vinden  via http://afslanken.onzestart.nl/

Jij wilt toch ook op de meest gezonde manier  je overgewicht verliezen zonder het gevreesde jojo effect? Dan is Het Slanker Leven Plan van Vitadis een gezonde manier om je gezond gewicht te bereiken én te behouden!

In het Slanker Leven Plan eet je gezond, evenwichtig en gevarieerd met hoogwaardige eiwitten, voldoende trage koolhydraten en gezonde onverzadigde vetten.

Gezonde voedingstips en recepten met natuurlijke ingrediënten vind je HIER 

Gezondheid verbeteren

JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren!