Meer vis eten
Spread the love

Meer vis eten. Minstens tweemaal per week en vooral vette vis. Hoe vetter de vis hoe gezonder.

Dat is wat alle diëtisten en voedingscoaches ons voorschrijven. En toch eten we allemaal nog veel te weinig vis.

Vis is gezond en rijk aan alle mogelijke gezonde voedingsstoffen. In de eerste plaats aan gezonde vetten en omega 3 vetzuren.


Daarom is vis eten ook uitstekend voor zij die op een verantwoorde en dus gezonde manier iets aan hun overgewicht willen doen.

Spijtig genoeg is dit niet voor alle soorten vis het geval. De ene is rijker aan gezonde voedingsstoffen dan de andere.

Dat is vooral zo voor gekweekte vis.

Geef daarom steeds de voorkeur aan verse vette vis. Uit zee bijvoorbeeld.

INHOUDSOPGAVE

Meer vis eten is uitstekend. Maar welke soorten vis zijn het gezondst en welke laten we best liggen?

Niet alleen onze diëtisten en voedingscoaches maar even goed de Hoge Gezondheidsraad wil ons nu al jaren meer vis doen eten.

Omdat de meeste vissoorten super gezond zijn.

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Vooral vette vis.

Die bevat naast een een grote dosis vitaminen, mineralen en eiwitten ook een hoge concentratie gezonde vetten.

In de eerste plaats gezonde omega 3 vetzuren.

De meest bekende vette vissoorten zijn: wilde zalm, paling, tonijn, schol en schelvis,  heil- en tarbot, dorade,  makreel, sardienen, haring en ansjovis

Magere vissoorten zijn: kabeljauw, schelvis, tong, snoek, wijting, schar, tilapia en pangasius

[thrive_leads id=’36183′]

Meer vis eten: vette vis barst van gezonde omega 3 vetzuren

Meer vis etenVette is rijk aan hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren.

Deze aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze bevorderen de groei bij kinderen en zijn onmisbaar voor het herstellen van beschadigde lichaamsweefsels.

Ons lichaam is niet in staat om deze essentiële aminozuren zelf aan te maken is is daarvoor dus aangewezen op wat we dagelijks eten

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Meer vis eten met gezonde vetten en omega 3 vetzuren

Er bestaan enorme verschillen in het vetgehalte tussen de verschillende vissoorten.

Magere vis en kraakbeenvissen zoals rog en hondshaai  bevatten nauwelijks vet. Dus ook geen gezonde vetten.

Magere vis heeft daarvoor weinig of geen voedingswaarde en brengt onze gezondheid weinig positiefs bij.

Magere vis bevat minder dan 1% vet terwijl dit gehalte bij vette vis makkelijk oploopt tot boven de 20%.

Meer vis etenAlle vette vis en zeevruchten zijn een belangrijke bron van meervoudig onverzadigde (gezonde) vetzuren.

Die verlagen onder meer het vetgehalte in het bloed. Dat is zeker een belangrijke reden om meer vis eten.

Vette vis bevat bevat dus ook veel gezonde omega 3 vetzuren.

Deze zijn onmisbaar voor de gezondheid van al onze lichaamscellen, organen, hersenen, ons centrale zenuwstelsel en ons immuunsysteem.

Onze moderne en meestal ongezonde voeding bevat weinig of geen omega vetzuren.

Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom we wekelijks minstens tweemaal vette vis zouden moeten eten.

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Meer vis eten zorgt voor meer vitaminen

Vis is vooral een uitstekende bron van vitamine A vitaminen van het B- complex en vitamine D. 

Meer vis etenVis bezit vooral in water oplosbare vitaminen zoals B6 en B12.

Vette vis heeft ook een hoge dosis vitaminen A en D aan boord.

Deze laatste vitamine is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en beschermt tegen osteoporose.

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Andere vitaminen die we in vette vis aantreffen zijn:

Vitamine B5: speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam, is van belang voor de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten en helpt bij de aanmaak van een aantal hormonen

Vitamine A: zorgt voor een strakke en gezonde huid, tanden, tandvlees, sterke botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar.

Verder is vitamine A ook onmisbaar voor ons gezichtsvermogen, onze lichamelijke groei en meer natuurlijke weerstand

Vitamine B6: speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en zorgt voor de afbraak en opbouw van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).

Verder regelt het ook de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor onze groei, de aanmaak van ons bloed, ons immuunsysteem en ons zenuwstelsel

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Vitamine B12: is nodig voor de vorming van DNA, de aanmaak van rode bloedcellen, voor een goede werking van ons zenuwstelsel en speelt ook een rol bij de stofwisseling van foliumzuur

meer vis etenVitamine D: zorgt voor de opname van calcium uit de voeding, wat nodig is voor de ontwikkeling van stevige botten en tanden, en belangrijk is voor een sterke weerstand, gezonde huid en haargroei.

Vitamine D kan door ons lichaam – onder invloed van de zon – (tot ruim 80%) zelf aangemaakt worden. In de winter wordt dit heel wat moeilijker, en is voeding een belangrijkere bron van vitamine D.

Meer vis eten zorgt voor deze mineralen 

De hoeveelheid mineralen die we in vis en  in zeevruchten terugvinden is vergelijkbaar met die van de meeste soorten vlees.

Vis bevat wel minder ijzer en zink.

Zeevruchten zoals mosselen en vooral oesters bevatten dan weer meer ijzer en zink.

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Vette vis bevat ook hoge concentraties:

Jodium: dat is het geval voor zeevis maar gaat niet op voor gekweekte vis. Dit mineraal regelt ons metabolisme of stofwisseling en is ook belangrijk voor onze vetverbranding.

Meer vis etenHoe actiever onze stofwisseling hoe meer opgeslagen lichaamsvet we verbranden en hoe makkelijker we afvallen.

Zeewier, algen kelp, chlorella en spirulina zijn andere belangrijke leveranciers van jodium 

Selenium: een gebrek aan dit mineraal kan ernstige hart- en spierziekten veroorzaken

Fluor beschermt tegen tandbederf voorkomt hartklachten en beschermt tegen osteoporose

Zink: zorgt voor meer natuurlijke weerstand en speelt een rol bij de ontwikkeling van smaak, reuk en gezichtsvermogen

Meer vis eten doe je best met de meest gezonde soorten vis

Er bestaan vele soorten vis. Meer vis eten doe je dus met de meest gezonde soorten. Zoals blijkt is niet alle vis even gezond.

Wilde en gekweekte vis

Naast vette en magere vis bestaat er ook nog een groot verschil tussen wilde en gekweekte vis. Gekweekte vis bevat veel minder gezonde voedingsstoffen.

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

De meest gezonde vis is lang niet altijd de duurste. Meer vis eten doe je bij voorkeur met:

Haring:

Meer vis etenVooral jonge haring of de bekende ‘Hollandse Nieuwe’.

Die bevat minstens 16% gezonde vetten en omega 3 vetzuren.  Daarnaast is haring ook rijk aan vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D

Wilde zalm:

Er is een groot verschil in de hoeveelheid gezonde vetten en vetzuren tussen wilde en gekweekte zalm.

Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en plankton kreeftjes.

Die geven de fel roze kleur aan wilde zalm.

Gekweekte zalm eet geen garnalen en kreeftjes en is dus veel minder rijk aan gezonde voedingsstoffen.

Wilde zalm wordt steeds zeldzamer als gevolg van overbevissing. Kies daarom voor wilde zalm afkomstig uit Alaska

Makreel: is rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine B12

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Forel:

Een van de meest gezonde en vissoorten.

De regenboogforel is de meest gezonde en barst van hoogwaardige eiwitten en vetzuren.

Deze vis zit boordevol omega-3 en proteïne.

Mer vis etenKies zoveel mogelijk voor biologisch gekweekte forel die bezit de hoogste concentratie aan gezonde voedingsstoffen

Andere soorten vette vis die ook sterk aangeraden worden zijn:

Schol en schelvis

Heil- en tarbot

Dorade

Tonijn

Ansjovis

Sprot

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

Deze soorten vis kun je best niet eten volgens Food en Water Watch, een non- profit organisatie:

Geïmporteerde meerval: is vooral afkomstig uit Vietnam. Daar wordt in de visserij nog altijd massaal gebruik gemaakt van bij ons verboden antibiotica.

Pangasius: is een variant van meerval die ook massaal in Vietnam wordt gekweekt. Vergelijkbaar met meerval is Aziatische karper en die voldoet wel aan alle eisen van gezonde vis

Kaviaar: door het plaatsen van vallen leeft kaviaar meestal in sterk verontreinigd water.   

Kabeljauw: is door overbevissing met uitsterven bedreigd. Een goed en gezond alternatief is Pacifische kabeljauw

Amerikaanse paling: wordt meestal rauw als sushi gegeten. Amerikaanse paling bevat nochtans grote hoeveelheden PCB en kwik, twee kankerverwekkende stoffen

Platvis uit de Atlantische oceaan: zoals tong, heil- en tarbot. Deze met uitsterven bedreigde platvissen leven in sterk verontreinigd wateren

Makkelijker afvallen en je gezondheid verbeteren doe je met een combinatie van meer vette vis eten en een gezond voedingspatroon zoals dat van De Fitchef.

Dit mag je verwachten:

Alle recepten zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten.

Die zijn belangrijk als je makkelijker wilt afvallen. Eiwitten houden je spiermassa op peil. Dat stimuleert je vetverbranding en voorkomt het typische jojo effect.

Gebalanceerde eiwitrijke recepten (met voedingswaarde)

Alle recepten zijn uitgebalanceerd qua voedingswaarden. Ze zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. En niet te vergeten: veel vezels, vitamines en mineralen.

Alle recepten staan allemaal binnen maximaal 15 minuten op tafel.

Met GRATIS stappenplan en persoonlijk weekmenu

Naast dit alles bevat het boek een praktisch stappenplan voor een persoonlijk weekmenu op maat, inclusief voorbeeld weekmenu’s voor zowel mannen als vrouwen.

Gezond eiwitdieet

[fusion_button link=”https://fitchef.nl/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook meer gezonde voedingstips en recepten om mijn gezondheid en gewicht te verbeteren![/fusion_button]

By Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

3 thoughts on “Meer vis eten voor betere gezondheid en makkelijker afvallen doe je met deze gezondste vissoorten”
  1. Al jaren eet ik ongeveer drie keer per week vis, vooral vette vis: wilde zalm, haring, forel enz. Ik kan in de supermarkt hele goede kwaliteit krijgen en let op het MSC/ASC-keurmerk. Dit element miste ik nog in het artikel erboven. Als consument heb je nooit absolute zekerheid, maar alle beetjes helpen (en bij biologisch vlees, vertrouw ik er ook maar op, dat het goed is.
    Vis: gekookt, gebakken, gewokt, in allerlei vormen eten we dit.
    Mijn kalenderleeftijd is 63 jaar, heb een puike gezondheid en wordt vaak vele jaren jonger geschat.
    Vitamine D is ook in de winter voor handen in Nederland, daarvoor hoeft de zon niet uitbundig te schijnen.
    Wel dat men het hoofd niet bedekt en elke dag in de frisse buitenlucht komt, is een voorwaarde.
    Gezondheid is een enorme schat en geschenk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimized by Optimole