Linzen zijn gezond
Spread the love

Linzen gezond want rijk aan alle gezonde voedingsstoffen, vooral hoogwaardige eiwitten. Het zijn peulvruchten, die vooral bij vegetariërs bekend zijn. Spijtig, want ze zorgen voor heel wat gezondheidsvoordelen. Daardoor worden linzen nu ook bij ons populair. Ze helpen ons zelfs om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Maar ze doen ons dus meer dan dat.

Kortom, waarom zou je vaker linzen moeten eten?

Linzen zijn er in  vele kleuren. Zo heb je de keuze tussen  rode, bruine, gele, oranje, zwarte en groene linzen. Naast kleur geven ze vele gerechten extra smaak. Het zijn peulen die veel gebruikt worden in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken. Alle peulen en dus ook linzen maken deel uit van de vlinderbloemigen. Die worden gevormd door twee vruchtbladeren. Van zodra ze rijk zijn, kunnen deze aan beide zijden worden geopend. Er bestaan zowel enkelzadige als meerzadige peulen. Heel wat peulen zijn eetbaar, maar toch is dat lang niet altijd het geval. De eetbare delen zijn meestal de zaden, en vaak ook hun omhulsels van de zaden. De bekendste eetbare peulen zijn: 

  • Erwten
  • Alle soorten bonen
  • Groentekiemen
  • Mais
  • linzen
  • Kikkererwten
  • Pinda ‘s

We bereiden linzen zoals groenten, maar dankzij hun hoge concentratie aan eiwitten, vitaminen van het B- complex en ijzer zijn het ook uitstekende vleesvervangers.

Stel je vragen over je gezondheid, gezonde voeding of je lichaamsgewicht in ons forum. Onze voedingscoach antwoordt 

Linzen gezond: ze hebben een hoge voedingswaarde

Precies zoals alle groenten en peulvruchten hebben ook linzen een hoge voedingswaarde. In linzen vinden we heel wat belangrijke en gezonde voedingsstoffen, en vooral

  • Vitaminen: naast een hoge dosis B11 of foliumzuur zijn dat vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en vitamine C
  • Mineralen: dat zijn vooral kalium, calcium, natrium, fosfor en magnesium, maar ook ijzer, koper, selenium en zink
  • Eiwitten: honderd gram eiwitten bevatten maar liefst 21 gram hoogwaardige eiwitten
  • Voedingsvezels: in honderd gram linzen vinden we 15 gram vezels
  • Oxidanten: deze beschermen ons tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamsweefsels, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen
  • Trage koolhydraten

Linzen bevatten weinig of geen ongezonde vetten en cholesterol, en nauwelijks calorieën.

Linzen gezond want rijk aan resistent zetmeel 

Peulvruchten en linzen bevatten veel resistent zetmeel, het favoriete voedsel van dikke darmbacteriën. Resistent zetmeel maakt deel uit van prebiotica dat voor een gezonde darmflora. Resistent zetmeel vermindert je risico op:

  • Overgewicht
  • Teveel buikvet
  • Allerlei ontstekingen, vooral darmontstekingen
  • Diabetes type 2
  • Teveel cholesterol
  • Hoge bloeddruk

Linzen gezond: ze doen je makkelijker afvallen

Dankzij hun hoge concentratie eiwitten en voedingsvezels zorgen linzen voor een snel en langdurig voldaan gevoel. Dat zorgt ervoor dat je meer opgeslagen vet verbrandt en makkelijk afvalt zonder honger te lijden. Dankzij hun vele gezonde voedingsstoffen heb je minder kans op een tekort aan onmisbare nutriënten.

Andere gezondheidsvoordelen van linzen

Linzen doen gelukkig veel meer dan je helpen afvallen. Linzen:

  • Verbeteren je spijsvertering en zorgen voor een gezonde darmflora
  • Houden diabetes beter onder controle
  • Verkleinen de kans op aderverkalking, hart- en vaatziekten
  • Zorgen voor een betere bloedcirculatie en doorbloeding
  • Dankzij de aanwezigheid van ijzer helpen linzen tegen bloedarmoede
  • Verkleinen je risico op de ontwikkeling van darmpoliepen

Linzen in de keuken

Linzen zijn niet alleen uitstekende vleesvervangers. Vooral groene en bruine linzen zijn een gezond alternatief  voor pasta of rijst. Ze doen het ook uitstekend als groenten, zelfs in winterse gerechten. Geef steeds de voorkeur aan verse linzen. Zo profiteer je maximaal van hun vele gezonde voedingsstoffen. Linzen in blik bevatten meer vet en zout. Verse linzen zijn helder, zeven groot, en hebben de vorm van een schijf. Bewaar ze in een luchtdichte voorraaddoos. Deze peulvruchten zijn makkelijk klaar te maken. Gebruik anderhalve kop water in verhouding tot één kop van deze groenten. Kook ze en voeg ze aan uw gewenste gerechten toe. Ze doen het uitstekend in alle vlees- en visgerechten, in zelf gemaakte salades en soepen.

Conclusie

Linzen stimuleren niet alleen onze gezondheid. Allerlei wetenschappelijke studies leerden ook dat ze meer vet verbranden en ons sneller doen afvallen.

Recepten met linzen: linzensoep met wortelen

Ingrediënten voor vier personen:  500 gram rode linzen, drie in plakjes gesneden wortels, twee eetlepels olijfolie, twee theelepels komijnzaad, twee fijn gesnipperde uien, twee fijn gesnipperde teentjes knoflook, twee kleine en gedroogde chilipepertjes, een tablet groentebouillon, drie in ringen gesneden prei, acht takjes verse peterselie en een scheutje vers geperst citroensap

Bereiding

  • Verwarm de olijfolie in een pan en verwarm hierin het komijnzaad tot het een geur verspreidt
  • Fruit zowel de ui als de knoflook kortstondig mee en de knoflook kort mee.
  • Doe de linzen, de gedroogde chilipepertjes, 800 milliliter water en de helft van het bouillontablet bij de ui en breng het aan de kook gedurende 15 minuten
  • Voeg de prei en de wortel toe en kook het geheel in vijf minuten verder gaar
  • Breng de soep op de gewenste smaak met enkele druppels vers geperst citroensap en de fijngehakte peterselie

Curry met spinazie en linzen

Ingrediënten voor vier personen: 600 gram verse spinazie, 500 gram linzen (mag uit blik), 350 gram zilvervliesrijst, twee fijngesnipperde uien, een teentje knoflook, 400 gram in blokjes gesneden tomaten, vier eetlepels rode curry en olijfolie

Bereiding

  • Kook de rijst
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Hak de spinazie fijn of voeg in zijn geheel toevoegen aan de rode curry
  • Fruit de ui met de knoflook in een scheutje olijfolie 
  • Voeg na drie minuten de fijngehakt spinazie toe en eventjes mee bakken
  • Doe er daarna de tomatenblokjes, de rode curry en de linzen erbij
  • Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen. Vergeet niet om af en toe even te roeren.

Omdat je niet altijd tijd hebt om gezond te koken, kun je je dagelijkse hoeveelheid eiwitten ondersteunen met een natuurlijk voedingssupplement. Whey eiwit is het beste soort eiwitten dat je kunt gebruiken:

Hoe zorg jij dat je genoeg eiwitten inneemt? Laat het ons weten in ons Forum!

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

5 gedachte over “Linzen gezond maar doen ze je ook verantwoord afvallen + Recepten ?”
  1. Leerrijk voor mij. Heb nooit eerder Rode linzen gegeten. Wel de groene (uit blik). Het smaakt goed. Bedankt voor de uitleg

  2. Raar dat er in het begin van het stuk staat dat het geen groente is en een eindje verderop staat dat deze groente helpt met makkelijker gewicht te verliezen. Of lees ik nu iets niet helemaal goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Optimized by Optimole