Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

Je Naam:
*Je Email:

Steeds meer mensen zoeken hun heil in de natuurgeneeskunde of homeopathie. Zéker niet ter vervanging van de klassieke geneeskunde maar ter aanvulling.  In denatuurgeneeskunde speelt sint- janskruid een belangrijke rol. De genezende kracht van dit veel gebruikte kruid wordt algemeen erkend, maar niettemin is met sint- janskruid ook oppassen geblazen. Voor welke aandoeningen wordt het gebruik van Sint- Janskruid aangeraden, en met welke nevenverschijnselen moet je bij het gebruik ervan zeker rekening houden?

In de natuurgeneeskunde wordt Sint- Janskruid veel gebruikt, maar waakzaamheid is zeker geboden

Sint- janskruid wordt niet alleen veel gebruikkt in de natuurgeneeskunde of homeopathie, het kruid zelf komt zowat overal voor. Het groeit bij voorkeur op zonnige plaatsen en heeft een voorliefde voor kalkrijke gronden. De blaadjes van dit populaire bruid bevatten vele, doorschijnende olieklieren. Sint- Janskruid wordt nadrukkelijk gelinkt aan zonlicht. Het kruid staat immers volop in bloei wanneer de zon hier zijn hoogste stand van het jaar bereikt. Het heeft een lange geschiedenis achter de rug. Het werd reeds bij de oude Grieken veelvuldig gebruikt om allerlei zenuwaandoeningen te bekampen. Vanwege zijn antibacteriële, anti- virale en anti- inflammatoire werking wordt sint- janskruid uitwendig gebruikt bij allerlei infecties en brandwonden.

Innerlijke rust

Wetenschappers deden al heel wat onderzoek naar de genezende kracht van sint- janskruid. Daarbij kwam men steeds tot de vaststelling dat dit kruid in de eerste plaats een positieve invloed heeft op lichte tot matige depressies. Voor de behandeling van zware en langdurige depressies die het je onmogelijk maken je dagelijkse werkzaamheden uit te oefenen, is het sterk af te raden. Sint- Janskruid is wél interessant tegen een tijdelijke dip zoals een zomerdepressie. Dat is ook het geval bij neerslachtigheid en depressies ten gevolge van bijvoorbeeld relatieproblemen, bij een overlijden of financiële problemen. Sint- Janskruid kan ook doeltreffend gebruikt worden bij een verstoring van je hormoonhuishouden na een bevalling of tijdens de menopauze.

Geen gewenning

In tegenstelling tot het gebruik van allerlei synthetische antidepressiva, veroorzaakt sint janskruid geen gewenning en is op dit vlak dus zéker een passend alternatief voor de behandeling van neerslachtigheid, prikkelbaarheid, en depressie. Na gemiddeld drie weken zijn de eerste resultaten merkbaar, maar het optimale resultaat wordt na een drietal maanden bereikt.

Sint- janskruis is niet alleen heilzaam, maar ookbijzonder decoratief

Sint-janskruid en antidepressiva

Het gebruik van sint- janskruid heeft ook heel wat nadelen. Zo mag het zéker niet samen gebruikt worden met allerlei antidepresiva. Recente studies tonen aan dat er interacties bestaan tussen dit sint- janskruid en bepaalde geneesmiddelen. In combinatie met antidepressiva kan het misselijkheid, tumoren, warmteopwellingen en zelfs agressief gedrag veroorzaken. In een later stadium kan het leiden tot hoge koorts, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen. Een te laag serotoninegehalte in je bloed wordt steeds geassocieerd met depressie, serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Sint- janskruid bestrijdt depressie door het serotonegehalte in je hersenenen te verhogen zoals dat overigens bij de meeste synthetische antidepressiva gebeurd. Gecombineerd kunnen deze een te sterk effect veroorzaken. Sint- janskruid kan ook de bloedspiegel van synthetische antidepressiva verlagen, zodat ze hun effect compleet missen.

Serotonine syndroom levensgevaarlijk

Een verhoogd serotoninegehalte in je ruggenmerg of je hersenen maakt je niet alleen blijer en opgewekter. Een te hoge dosis serotonine kan het serotoninesyndroom veroorzaken, en dat kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Het serotoninesyndroom is een reactie op een te hoog serotoninegehalte. De kans op het syndroom neemt toe wanneer een patiënt verschillende geneesmiddelen gebruikt die het gehalte aan serotonine doet stijgen. Binnen amper enkele minuten tot enkele uren kunnen milde symptomen optreden zoals hartkloppingen, opgewondenheid, zweten en trillingen in de benen. Het serotoninesyndroom kan zich echter ook uiten in een levensbedreigende verhoging van de lichaamstemperatuur, delirium, spiertrekkingen en totale ontregeling van je stofwisseling. In sommige gevallen leidt het serotonine- syndroom zelfs tot de dood. De diagnose van het syndroom is lastig doordat een groot aantal symptomen ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen.

Sint- Janskruid en chemo

Sint- Janskruid werkt ook op je lever, hét orgaan dat je lichaam zuivert. Door het gebruik van sint- janskruid wordt een leverenzym dat een belangrijke rol speelt bij de afbraak van  sommige geneesmiddelen, geactiveerd.

Het gebruik van sint-janskruid wordt sterk afgeraden bij kankerpatiënten die een chemokuur volgen

Dat heeft een daling van hun plasmaspiegel tot gevolg, waardoor hun doeltreffendheid gevoelig vermindert. De Amerikaanse Vereniging voor Kankeronderzoek stelt dat de efficiëntie van chemo na een behandeling van amper drie weken met sint- janskruis met maar liefst veertig procent vermindert, en dat houdt zelfs aan na de stofzetting van de kuur.

St Janskruid en anticonceptiepil

Sint Janskruid heeft een ongewenste wisselwerking met de pil en andere vormen van anticonceptie, zoals een implantatiestaafje, de nuvaring en de pilpleister. Sint Janskruid zorgt er voor dat bepaalde bestanddelen van de anticonceptiepil versneld worden afgebroken, waardoor ze niet goed werkt. Wie Sint Janskruid gebruikt, kiest in overleg met de arts een anticonceptiepil met een hoge dosering. Net als antibiotica werkt Sint Janskruid na een kuur nog enige tijd door. Afhankelijk van de dosering kan dat wel vier weken duren.

Extra tips van de homeopaat

  • Andere nevenwerkingen: vermoeidheid, maag- en darmklachten, droge mond, duizeligheid, verwardheid, rusteloosheid, hoofdpijn en overgevoeligheid.
  • Aids en transplantaties: sint- janskruid heeft een negatieve invloed op ons immuumsysteem en wordt dan ook sterk afgeraden bij aidspatiënten en bij transplantaties.
  • Diabetes: sint- janskruid heeft een negatieve invloed op diabetes.
  • Zonlicht:  bij overdosering kan sint- janskruid in combinatie met zonlicht, bij mensen met een licht huidtype overgevoeligheid veroorzaken