Ook op de hoogte blijven van de laatste nieuwe gezondheidstips?

Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief en krijg alle nieuwtjes als eerste DIRECT in je mailbox!

Je Naam:
*Je Email:

Allergie: deze natuurlijke middelen helpen tegen hooikoorts

Na een lange, koude en vochtige winter zien we met z’n allen vol verwachting uit naar het deugddoende lentezonnetje en zijn aangename temperaturen. Maar lang niet iedereen is opgezet met de komst van de lente, vraag dat maar eens aan de vele landgenoten die kampen met allerlei allergieën zoals hooikoorts. Zij die lijden aan hooikoorts zien de komst van de lente somber tegemoet. En terecht, want eens hooikoorts, altijd hooikoorts. Tegen de vervelende symptomen van hooikoorts worden allerlei pilletjes en neussprays gebruikt, het ene middel al doeltreffend dan het andere. Maar wat kan je zelf doen om de vervelende symptomen van hooikoorts zoveel mogelijk te verzachten?

Lente betekent lang niet voor iedereen zalig genieten in het deugddoende lentezonnetje, de geur opsnuiven van vers gemaaid gras of genieten van een gezellig terrasje en een picknick midden de openbloeiende natuur. Het klinkt voor de meesten onder ons erg veelbelovend, maar dat is zeker niet zo voor de vele hooikoortslijders in ons land. Voor hen is het niezen geblazen en strijden tegen koppig lopende neuzen, tranende ogen, en een vervelende kriebelhoest. Voor we de strijd tegen hooikoorts aangaan, is het belangrijk te weten wat hooikoorts nu precies is.

Allergie en hooikoorts

Hooikoorts is een abnormale reactie van je lichaam op bepaalde stoffen, die in principe onschuldig en dus onschadelijk zijn. Maar liefst dertig procent van de bevolking heeft last van een of andere allergie, waardoor hun lichaam op een of andere manier zal reageren op deze stoffen, in wetenschappelijke kringen allergenen genoemd. Wij zijn vooral allergisch tegen allerlei pollenvan bloemen, planten en grassen en stuifmeel, tegen huidschilfers van honden, katten en andere huisdieren, allergisch ook tegen de uitwerpselen van de huisstofmijt of voor sporen van allerlei schimmels. Symptomen die wijzen op een of andere allergie zijn jeukende neuzen, protesterende de longen, huidproblemen, aandoeningen van je maag- darmstelsel, en tranende ogen. Soms reageert ons lichaam ook bijzonder heftig tegen voedingsmiddelen zoals fruit, granen, vis-, schaal- en schelpdieren en tegen… pindanootjes.

Een allergie voor pollen, in de volksmond hooikoorts genoemd, is een allergische aandoening waarbij je afweersysteem ongecontroleerd en overmatig reageert op pollen van allerlei grassoorten (stuifmeel), maar ook van bomen, kruiden en op pollen van onkruid.

Stuifmeel

Niet alleen grassen maar even goed planten, bloemen en bomen vormen in hun bloeiperiode stuifmeel, de grootste boosdoener bij het ontstaan van hooikoorts. Hooikoorts begin februari is dus zeker niet abnormaal. De els en de hazelaar staan staan dan immers al in volle bloei en de eerste graspollen worden begin mei waargenomen. Sommige grassoorten produceren zelfs stuifmeel tot eind september. Hooikoorts wordt ook veroorzaakt door kruiden die eveneens bloeien vanaf begin mei tot eind september. De vervelende symptomen van hooikoorts manifesteren zich als al dit stuifmeel via de slijmvliezen van je ogen, neus en/of je luchtwegen, je lichaam binnen dringen.

Als reactie produceren je slijmvliezen histamine en prostaglandine, anti- stoffen die vooral de slijmvliezen in je neus doen uitzetten. Een verstopte neus is het vervelende resultaat. De extra aanmaak van lichaamseigen afweerstoffen zijn de oorzaak van je plotse niesbuien, tranende ogen en kriebelhoest. Naast deze klassieke klachten zorgt hooikoorts soms ook voor hevige en plotse opduikende hoofdpijn, voor oververmoeidheid en keelontsteking.

Natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Moeder natuur slaagt en zalft tegelijkertijd. De natuur veroorzaakt allergieën en hooikoorts, maar dezelfde moeder natuur bezorgt ons ook heel wat natuurlijke middelen waaronder kruiden en planten die de symptomen van deze allergieën verzachten.

 • Mediterrane dieet: zo zorgt het mediterrane dieet niet alleen voor een lang en gezond leven. Het is tevens een geschikt dieet om allergieën en in de eerste plaats hooikoorts te bestrijden. Opvallend daarbij is dat vooral kinderen en jongeren op het Griekse eiland Kreta veel minder last hebben van hooikoorts dan hun leeftijdsgenoten uit de andere Europese landen. Hun eet- en leefgewoonten en in de eerste plaats het mediterrane dieet zorgt daar voor. Centraal in dit mediterrane dieet staan groenten en fruit, noten, olijfolie en vis en twee glaasjes (min of meer) rode wijn. Dit voedingspatroon zorgt voor extra vitamine E en magnesium die je longfunctie verbeteren. Het mediterrane dieet zorgt ook voor extra antioxidanten en mineralen die vooral een positieve invloed hebben op allerlei infecties. Vooral rode druiven, appelen, tomaten, sinaasappelen en noten passen in ieder dieet om de effecten van hooikoorts zoveel mogelijk te verminderen. Het beste alternatief voor het mediterrane dieet is het 7×7 Receptenboek van Jasper Alblas.
 • Honing: bijen zoeken stuifmeel in bloemen om er nadien honing mee te maken. Dat betekent meteen ook dat lokale honing ook lokale pollen bevatten. Door de toevoeging van nectar en enzymen heeft dit stuifmeel een geneeskrachtige werking. Gebruik daarom dagelijks honing die in een straal van pakweg vijftien kilometer rond je woning wordt geproduceerd. Op die manier wordt je immuun tegen specifieke pollen uit je onmiddellijke leefomgeving. Koop om al deze redenen je honing bij een plaatselijke imker.
 • Brandnetels tegen allergieën: ordinaire brandnetels hebben een positieve invloed op je verdedigingsmechanisme. Het vermindert de aanmaak van chemische stoffen die bij een allergische reactie worden aangemaakt. Kook de bladeren van brandnetels en gebruik ze als spinazie, als soepgroente of in thee.
 • Uien: barsten van quercetine, een chemische stof  die je beschermt tegen hooikoorts. Quercetine blokkeert de allergische reactie tegenover pollen en vermindert ontstekingsreacties.
 • Immunotherapie of allergievaccinatie: deze relatief recente therapie pakt niet alleen de klachten van hooikoorts aan, maar maakt tegelijkertijd komaf met de oorzaken van deze allergie. Tijdens de behandeling met de immunotherapie krijg je een kleine dosis toegediend van de stof waar je allergisch voor bent. Daardoor wordt je weerstand verhoogt. De immunotherapie bestaat in tabletten, druppels of injecties. De tabletten worden veruit het meest gebruikt. Laat ze bij voorkeur smelten onder je tong. Door de aanwezigheid van pollen in net tablet word je minder gevoelig voor de allergenen die je hooikoorts veroorzaken.
 • Pissebed: naast het bestrijden van allerlei maagkwalen, is een pissebed doeltreffend tegen hooikoorts. Het pissebed wordt bij voorkeur fijngemalen of verwerkt in allerlei kruidenmengsels. Een eiwit, aanwezig in pissebed is verantwoordelijk voor de geneeskracht van dit kruid dat ook helpt tegen bedplassen.
 • Vaseline: in je neusgaten vormt een beschermlaag op je slijmvliezen. De pollen zullen in de vaseline plakken, komen zo niet op je slijmvliezen terecht en veroorzaken dus ook geen allergische reactie.
 • Geitenmelk: zou je weerstand verhogen en de symptomen van hooikoorts verzachten.
 • Drink koriander sap: doe enkele takjes koriander in een blender en meng dit met water. Drink driemaal daags een glas koriandersap.
 • Vitamine C: bouw extra weerstand op door de inname van vijf gram vitamine C. Schroef daarna deze hoeveelheid vitamine C terug tot twee gram.
 • Sojamelk: drinken in plaats van koemelk verzacht de symptomen van hooikoorts. 

foto ontstekingsvrijplanWil jij ook van die vervelende allergie af?

Dan is het ontstekingsvrij Plan bedoeld voor jou. het Ontstekingsvrij Plan is het enige voedingsplan dat rekening houdt met jouw persoonlijke allergieën en/of intoleranties.

JA! Ik wil ook van die allergie af, en wel zo snel mogelijk!